Israelerna jublar – palestinierna rasar

JERUSALEM. Israelerna jublar och tycker det är det bästa som hänt sedan Israel grundades för 70 år sedan.

Palestinierna rasar och menar att alla de fredsansträngningar som byggts upp de senaste årtiondena nu raderas på ett ögonblick.

Flytten av den amerikanska ambassaden till Jerusalem fördjupar sprickan mellan judar och palestinier.

Skyltarna som berättar hur man ska köra till den amerikanska ambassaden har redan satts upp trots att det är först på måndag eftermiddag som det amerikanska konsulatet i Västra Jerusalem officiellt förvandlas till en ambassad.

I den branta backen upp mot den sandfärgade byggnaden hänger avlånga amerikanska och israeliska flaggor sida vid sida från lyktstolpar. En grupp palestinier är i färd med att plantera petunior i den amerikanska flaggans färger i en blomsterrabatt där backen börjar.

Brun platsslang har redan lagts ut för bevattning och plastbackar med plantor står staplade på varandra.
En säkerhetsvakt från ambassaden kommer fram till oss utan att presentera sig. Han meddelar att det inte är tillåtet att fotografera ingången till ambassaden eller några dörrar.

Av lätt begripliga skäl är israelerna oroliga för attentat när den amerikanske presidentens dotter Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner ska inviga ambassaden vid en stor ceremoni.

Överlycklig

På ett utomhuscafé på Ben Yehuda-gatan sitter Eliah Adelberg och tar en kaffe med sin hustru. Han är överlycklig över att USA nu erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

– Ett bra beslut. Att stater erkänner vår rätt och att Jerusalem är vår huvudstad gör mig mycket lycklig.

Optikern Erez Elbez har för tillfället tomt i butiken där glasögon av olika modeller hänger i rad efter rad. Han tycker att det är symbolhandlingen i ambassadflytten som är viktig.

– För mig är Jerusalem redan vår huvudstad och den kommer alltid att vara det. Israel kommer aldrig att ge Jerusalem till palestinierna.

Tvärtom vad många i utlandet hävdar tror Erez att ambassadflytten kan öka chanser till fred med palestinierna.

– När palestinierna inser att Jerusalems nya status är ett faktum så kommer de att vara mer kompromissvilliga. Nu tror många av dem fortfarande att Israel en dag kommer att försvinna.

Hoppas på Sverige

Under tiden lyssnar Erez palestinske anställde på det han säger utan att med ett ord kommentera det.

Även i de mer utsatta delarna av Israel är stödet för president Trumps beslut grundmurat. I det judiska samhället Had-Fez, strax nedanför Golanhöjderna applåderar Monti Shochat ambassadflytten.

– Det är dags att sluta med alla dumheterna. Jerusalem är vår huvudstad. Punkt slut. Det är dags att alla vaknar upp och förstår det. Jag hoppas att Sverige också ska flytta sin ambassad till Jerusalem. Det innebär inte att Israel inte vill ha fred. Jag har två söner, 18 och 19 år gamla, som ska göra militärtjänsten. Ingen som skickar sina barn till militären vill ha krig.

Till slut lyckas vi hitta en israel som är emot ambassadflytten från Tel Aviv. Han har precis avslutat sin lunch i Jerusalem.

– Ett uselt beslut, tycker trebarnspappan Roni Strier. Jag är helt emot det. De enda som tjänar på det är extremisterna som hela tiden vill skyffla nytt bränsle på brasan.

Upprörd stämma

Om det är svårt att hitta en israel som är emot flytten så är det så gott som omöjligt att hitta en palestinier som är för. Oder Khader som kommer ut från moskén i Ramallahs utkanter börjar gestikulera vilt när frågan kommer på tal. Hans röst upprörda röst stegras för varje mening.

– Trump har ingen rätt att flytta ambassaden till Jerusalem. Det är inte hans land, det är palestiniernas. Han kan flytta ambassaden men det är fortfarande vår mark.

Josef Abu Halo bär på två plastkassar med frukt. I den ena ligger apelsiner. I den andra äpplen. Han ställer ner dem på marken när vi pratar.

– Flytten av ambassaden är som att skjuta den sista kulan mot den palestinska kistan, säger han. Vad kan vara värre än att ge Jerusalem till vår fiende Israel? Och dessutom på samma dag som vi högtidlighåller att hundratusentals palestinier blev bortkörda från sina hem.

Hans uppfattning är att den lilla chans som fanns till fred nu är på väg att släckas.

Palestiniernas katastrof

– Hoppet står till det palestinska folket, de arabiska nationerna och till den internationella rättvisan. Men just nu ser det mycket mörkt ut.

I en rondell i centrala Ramallah hänger banderoller som kallar till protestdemonstrationer på måndag och tisdag för att minnas Naqba, katastrofen. Det är dagen för 70 år sedan då Israel bildades men då samtidigt 700 000 palestinier drevs bort från sina hem eller frivilligt lämnade dem.

Nyckeln som är avbildad på banderollerna symboliserar att palestinierna låste sina hem när de flydde och tog med nyckeln, övertygade om att de snart skulle återvända. 70 år senare bor de fortfarande i så kallade flyktingläger som blivit permanenta hem.

Mindre än hundra meter från rondellen har Ahmad Musallam en kakbutik. Han säljer kakor ungefär som smågodis. Man får plocka själv i påsar.

Ahmed Musallam tror att flytten gör att mer blod kommer att flyta.
Ahmed Musallam tror att flytten gör att mer blod kommer att flyta.

Mer blod flyter

– Trumps beslut är ren idioti, slår han fast. Här har det internationella samfundet investerat enorma ansträngningar under decennier för att försöka skapa fred mellan palestinierna och Israel. Så ser Trump till att allt som uppnåtts förstörs och vi kastas 60-70 år tillbaka i tiden. Det är idioti.

Han avbryter sig för att hjälpa en stamkund som håller sin lille son i handen. När han betalat ger Ahmad pojken en kaka. Grabben skiner upp.

– När flytten väl har skett kommer det att leda till våldsamma reaktioner hos palestinierna. Ambassadflytten gör att ännu mer blod kommer att flyta. Vi får se ännu mer våld och ännu mer hat. Ännu fler palestinier kommer att dödas. Trump kanske tror att han hjälper freden på det här sättet men det är precis tvärtom. Fred kommer nu att bli mycket svårt, nästintill omöjligt.

Publisert:

LÄS VIDARE