Drabbat av ”tusenårsflod” – för andra gången på två år

avSimón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:

Ellicott City i amerikanska delstaten Maryland har drabbats av en förödande ”tusenårsflod” – den andra på bara två år, rapporterar CBS News.

Bilar har svepts bort av störtfloderna längs Main Street – och i nuläget saknas en person.

– Vi gör allt vi kan för att lokalisera honom, säger Allan Kittleman, chef på Howard County där Ellicot City ligger.

Knappt hade Ellicott City hunnit återhämta sig helt från 2016 års förödande översvämning, som dödade två personer och orsakade skador för miljontals dollar, när staden i söndags drabbades av ännu ett hällregn och efterföljande störtfloder.

1 av 10 | Foto: Libby Solomon/The Baltimore Sun/AP

I nuläget ska ingen ha omkommit, men 39-årige befälet Eddison Harmond är försvunnen sedan han försökt hjälpa en kvinna att hitta sitt husdjur. Enligt vännen Kenneth Josepha ska Harmond då ha spolats bort av den starka strömmen – och har inte setts till sedan dess.

– Vi gör allt vi kan för att lokalisera honom, säger Allan Kittleman, chef på Howard County där Ellicot City ligger.

”Om du är fast, så kommer vi”

Räddningstjänsten jobbar för fullt med att hjälpa och evakuera människor längs med huvudgatan Main Street, som drabbats hårdast av översvämningarna. ”Om du är fast, så kommer vi”, twittrade Howard Countys räddningstjänst under söndagen.

Störtfloden längs gatan har varit så pass stark att bilar svepts bort.

I juli 2016 drabbades Ellicott City av 167 millimeter regn på tre timmar. På söndagen drabbades staden av 203 millimeter regn under en sextimmarsperiod. Enligt meteorologen Mike Muccilli ska det mesta av det regnet ha fallit under en intensiv tretimmarsperiod.

– När det regnar mycket i vanliga fall skulle det inte orsaka så pass stora översvämningar att bilar flyter bort längs med gatorna. Det här kom verkligen plötsligt, säger han.

Måste bygga upp staden – igen

Allan Kittleman bedömer att skadorna från söndagens översvämning är värre än för två år sedan. På 22 månader ska 96 procent av företagsverksamheten i Ellicott City ha hunnit återhämta sig.

Nu står invånarna och företagarna inför samma återuppbyggnadsarbete som 2016.

– Vi kommer finnas där för dem precis som 2016, säger Kittleman.

En översvämning av den här storleken ska enligt myndigheterna bara kunna ske en gång vart tusende år.

– Och vi har haft två sådana översvämningar på två år, säger guvernör Larry Hogan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM