Katastrofsiffror för MP i ny mätning

Hamnar under riksdagsspärren

Lövin-effekten har helt uteblivit för Miljöpartiet.

De gröna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag, visar augustimätningen från Aftonbladet/Inizio – där partiet får 3,2 procent.

– Var tredje väljare som röstade på MP i valet 2014 är i dag osäkra, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Flera av riksdagspartiernas främsta företrädare har mycket att bevisa när den politiska höstterminen står för dörren. Under de veckor som gått sedan Alme­dalsveckan på Gotland då partiledarna stod i medialt fokus senast, har väljarna vänt flera av dem ryggen. Därmed blir den kommande helgens sommartal särskilt viktiga för några – inte minst nyvalda MP-språkröret Isabella Lövin som talar i Avesta i morgon.

De gröna, som har en mycket tung vår med ministeravgång, språkrörsbyte och skärpta asylregler bakom sig, har inte lyckats vända den negativa opinionstrenden. 

Svackan fördjupas

I förra mätningen i juni landade MP under fyra­procentsspärren till riks­dagen och där är man fortsatt kvar.

Svackan har fördjupats ytterligare och någon effekt av ledarbytet från Åsa Romson till Isabella Lövin kan inte skönjas.

– Var tredje väljare som röstade på MP i valet 2014 är i dag osäkra. De som redan bytt parti går främst till S och V men också till C, säger Karin Nelsson.

MP:s partisekreterare Amanda Lind menar att partiet har ett stort arbete framför sig för att man ska återvinna väljarnas förtroende.

– Det behövs en grön omställning och vi börjar se konkreta resultat av vår och regeringens politik. Det investeras i klimatsmarta lösningar i hela landet och fler anställs i skolan. Vi kommer att fortsätta lägga fram politiska förslag för att Sverige ska klara miljömålen och leva upp till klimatavtalet från Paris, säger hon.

Tapp för SD

Största tappet i mätningen står dock Sverigedemokraterna för. Jimmie Åkessons parti är nu nere på sitt sämsta resultat på drygt ett år, 17,9 procent. Men siffran ligger fortfarande högt över valresultatet från 2014, 12,9 procent.

Främst förklaras det av att M och S, som skärpt både regelverk och tonläge i flykting- och invandringsfrågor, nu vinner tillbaka väljare från SD.

Kristdemokraterna, vars partiledare Ebba Busch Thor är den som ansetts flirta mest med de konservativa väljarna, ser däremot inte ut att ha vunnit på strategin. KD tappar framförallt till SD och skulle åka ur riksdagen vid val i dag.

Alliansen störst

Statsminister Stefan Löfven har den senaste tiden fått hantera både ex-gymnasieminister Aida Hadzialics rattfylla och partisekreteraren Carin Jämtins avgång.

Inför söndagens sommartal i Stockholm ser han dock ut att tillfälligt kunna andas ut. Socialdemokraterna noteras för ett ökat stöd med 0,7 procentenheter och är största parti med 26,1 procent, vilket fortsatt är en historiskt låg siffra.

Regeringens samarbetspartner Vänsterpartiet ökar mest i mätningen, +1,4, och vinner framförallt väljare inom det egna blocket, från S och MP.

Främsta utmanaren om regeringsmakten, Moderaterna, ser också en ökad väljartillströmning just nu. Partiet plockar främst från SD och ökar med 0,9 procent till 24,6 och är därmed näst störst i mätningen.

Alliansen är största politiska block för fjärde mätningen i rad.

Publisert:

LÄS VIDARE