González program är lågmält precis som musiken

Publicerad:
Uppdaterad:
José González.
Foto: SR
José González.

NYHETER

José González är musikern som inte nöjer sig med att spela en vacker bossanova – han vill veta varför den låter som den gör.

Det var vetenskap som stod i centrum i hans myllrande Sommar-program.

José González tänkte sig en gång en karriär inom naturvetenskapen och började forska i molekylärbiologi. Musiken, som han egentligen kände mest för, tänkte han ägna sig åt vid sidan om.

Men det blev tvärtom. Han hade redan slagit igenom i Sverige när han för cirka tio år sen gjorde en egen version av The Knifes låt ”Heartbeat” och blev ett internationellt fenomen, och därmed blev musiken definitivt hans professionella karriär. Men efter att ha lyssnat på hans Sommar-program står det klart att han intensivt odlar sitt intresse för naturvetenskap, eller bara vetenskap i stort, vid sidan av.

González tycks ägna mycket tankekraft åt de stora frågorna. Varför är vi här? På den här planeten alltså, och varför beter vi oss som vi gör? Han vill berätta mycket och det är inte alltid lätt att hänga med, några darlingar borde ha dödats i manus. Eller så blir jag bara avundsjuk på den glupande kunskapsaptit han visar prov på.

När det gäller de existentiella och moraliska frågorna i livet finns det en förklaringsmodell som han helt har valt bort: Religionens. Han är ateist och i programmet förklarar han varför – det har i huvudsak med sannolikheter att göra. I dessa tider av tilltagande religionsdebatt är det befriande att lyssna på en så lågmäld och reflekterande ateist, gudarna (!) ska veta att alla inte är det. Hans tal om sannolikheter och beräkningar har också poetiska kvaliteter som inte heller är så vanliga i den här debatten.

Även musik, som nog många har en mystisk relation till, förhåller sig González vetenskaplig till. När han en gång tålmodigt tragglade ackord på gitarren, noterade han att bossanovaackorden lät så fylliga. Han nöjde sig inte med att konstatera att det är så, utan tog reda på varför – jodå, det finns en akustisk förklaring och den ger han.

José González Sommar-program är lågmält, precis som hans musik. Men som han själv säger så finns ju tack vare vetenskapen i dag teknik som gör att även det lågmälda bär fram.

José González

Ålder: 37 år.

Bor: I Göteborg.

Gör: Sångare, musiker.

Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.

Första mening: ”Här sitter vi på vårt rymdskepp, en stenig, ljusblå vattenplanet i omlopp runt vår stjärna, solen, som ligger på en av de mindre galaxarmarna på Vintergatan.”

Sista mening: ”Är jag okej med att flyga till andra sidan klotet bara för att sjunga en låt om negativa externaliteter för ett gäng hårlösa apor så att de ska få rysa en stund i solnedgången?”

Tre typiska låtar:

Invocation – 108

Amaraya amara – Fairuz

Move on up – Curtis Mayfield

Skrytkvot: 0/5

Skvallerkvot: 0/5

Känslor: 2/5

Humor: 3/5

Åh fan-faktor: 3/5.

Publicerad: