Sanders vägrar erkänna sig besegrad

avGustaf Tronarp, Per Bjurman

Trots nederlagen i natt - fortsätter fajten

1 av 3

Än är det inte klart.

Trots att Hillary Clinton utropat sig som segrare ger inte

Vermont-senatorn Bernie Sanders upp kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat.

– Vi kommer att fortsätta kampen. Vi kommer att slåss för varje delegat, säger han.

Jublet ville aldrig ta slut när Bernie Sanders skulle hålla tal till sina supportrar i Santa Monica, Kalifornien.

– Låt mig tacka alla er för att ni kommit hit i kväll och för att ni varit med i den politiska revolutionen, sa senatorn, och fortsatte.

– När vi inledde den här kampanjen för mer än ett år sedan tyckte folk att vi var en kampanj i utkanten. Men det har ändrats nu. Vi har vunnit val i 22 delstater, och vi har fått över tio miljoner röster.

– Det mest häpnadsväckande är att vi i alla delstater fått så många av de unga människornas röster. Jag är enormt optimistisk över vårt samhälles framtid när så många unga anslutit sig till vår vision av ekonomisk, social, etnisk och miljömässig jämlikhet.

– Vår vision kommer att vara USA:s framtid.

Segerviss Clinton

Under natten, svensk tid, hölls den sista ”Supertisdagen” med val i sex delstater. Hillary Clinton tog hem segern i New Jersey, New Mexico och South Dakota. Den tidigare utrikesministern kammade även hem jättestaten Kalifornien.

Framgångarna fick Clinton att utropa sig till den första kvinna någonsin att bli presidentkandidat för ett stort parti i USA.

– Vi har skrivit historia tillsammans. Jag önskar att min mamma var här och kunde se när hennes dotter blir det demokratiska partiets presidentkandidat, sa hon.

Den avgående presidenten Barack Obama har ringt till Clinton för att gratulera henne till segern.

Ger inte upp

Inför Bernie Sanders tal i Santa Monica hade många bedömare räknat med att han skulle erkänna sig besegrad.

Vermont-senatorn har dock visat sig vara byggd av synnerligen segt virke.

– Kampen fortsätter. Nästa tisdag fortsätter vi striden i Washington DC, sa Sanders till åhörarnas jubel, med hänvisning till de sista primärvalen.

– Sedan tar vi kampen för jämlikhet till Philiadelpia. Det kommer att bli en hård fajt, men vi kommer att slåss för varje delegat.

Slog mot Trump

Under talet gick Bernie Sanders även till hård attack mot Republikanernas Donald Trump.

– Vi kommer aldrig stödja en kandidat vars huvudtema är hat och intolerans. Vi kommer inte tillåta att Donald Trump blir president i USA.

Sanders sa också att det viktigaste är att förändra USA när det gäller bland annat ekonomiska och sociala orättvisor.

– Vi kommer att säga till miljardärsklassen och det amerikanska näringslivet att de ska betala sin del av skatterna.

Ska träffa Obama

Nu väntas etablissemanget i det demokratiska partiet sätta hård press på Bernie Sanders. Målet är att få honom att ge upp så att styrkorna kan enas mot Trump. På torsdag ska Sanders träffa avgående presidenten Barack Obama. Det är inte någon vild gissning att det kan bli ett svettigt möte i Vita huset för den 74-årige senatorn.

Nästa tisdag hålls Demokraternas sista primärval. Det äger rum i District of Columbia, där Washington DC är huvudort. Vem som blir partiets presidentkandidat avgörs slutligen på konventet i Philadelphia, 25-28 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM