Kurdisk säkerhetskälla: Vi räddade henne

avIsabelle Nordström

NYHETER

Det var kurdiska specialstyrkor som räddade den svenska tonårsflickan från IS.

– Inga utländska styrkor var inblandade, säger en kurdisk säkerhetstjänsteman till Aftonbladet.

Enligt en kurdisk säkerhetskälla var inga utländska styrkor inblandade i fritagandet av den 16-åriga svenska flickan.

Det var genom ett uttalande från kurdiska myndigheter som det blev känt att den svenska tonårsflickan från Västsverige hade fritagits från IS. Det var de kurdiska specialstyrkor som ensamt genomförde operationen, enligt en tjänsteman på kurdiska säkerhetsrådet.

– Det var en kurdisk-ledd operation, det var inga utländska styrkor inblandade och det skedde i området kring Mosul, säger tjänstemannen.

Enligt uttalandet agerade man efter att svenska myndigheter och flickans familj tagit kontakt.

Räddades från IS

Det har tidigare förekommit uppgifter att flickan skulle ha räddats från någon annan grupp än IS. Men detta förnekar tjänstemannen.

– Vi räddade henne direkt från IS-terrorister, säger han.

I övrigt vill han inte gå in på några detaljer kring hur räddningsoperationen gick till.

– Vi har flera källor och styrkor i och utanför Mosul. Operationen genomfördes baserat på pålitlig information. Jag kan inte gå in på tekniska detaljer eller hur vi hittade henne, jag tycker inte att det är lämpligt. Men vad som egentligen är viktigt är att vi lyckades rädda en ung flicka som har hållits fången mot sin vilja i IS-territorium, säger han.

”Lämnas över snart”

På onsdagseftermiddagen hade flickan ännu inte lämnats över till svenska myndigheter. Enligt tjänstemannen är representanter från svenska myndigheter på plats i området kring Erbil.

– Det kommer att ske mycket, mycket snart. Vi är redo att lämna över henne så snart allt är klart med de svenska myndigheterna, säger han.

Hur mår flickan?

– Hon är vid mycket god hälsa. Hon är glad att vara tillbaka i civilisationen och borta från IS-terrorister samt ser fram emot att komma hem, säger han.

I övrigt vill han inte kommentera närmare hur flickans baby mår eller var barnet befinner sig.

ARTIKELN HANDLAR OM