Zikalarm efter dödlig cyklon i Fiji

avChristoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Minst 29 människor dog när cyklonen Winston drabbade öriket Fiji.

Nu väntar nästa hot: myggburna virussjukdomar.

– Hotet om att dengue och zika kommer till Fiji de närmaste dagarna är reellt, säger Chris Hagarty vid biståndsorganisationen Plan Australia, till Sky news.

Klass fem-cyklonen Winston drog in över Fiji i lördags och orsakade stor förödelse i öriket.

Minst 29 människor har bekräftats döda i den kraftigaste cyklon som uppmätts på det södra halvklotet och myndigheterna befarar att dödsantalet kommer att stiga. Många har fått sina hem förstörda och sökt tillfälligt skydd i skolor eller andra byggnader som nu används som omplaceringscenter.

”Omfattande förstörelse”

– Den senaste informationen tyder på att förstörelsen har varit väldigt omfattande. Antalet omplaceringscenter har ökat från 80 till 274 och 13 900 personer har redan placerats där, säger Ahmad Sami på Röda Korset till TT.

Samtidigt som de drabbade försöker återhämta sig kommer nästa hot.

Slår larm om zika och dengue

Hjälparbetare slår nu larm om en kraftigt ökad risk för de myggburna virussjukdomarna dengue och zika eftersom myggorna frodas vid översvämmade områden där vattnet står stilla.

– Hotet om att dengue och zika kommer till Fiji de närmaste dagarna är reellt. Tiden direkt efter en katastrof av den här omfattningen kan vara särskilt farlig, säger Chris Hagarty vid biståndsorganisationen Plan Australia till Sky News.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiji