Oroligheter i Göteborg vid evenemang för HPV-vaccinering

avJoakim Magnå

Ett arrangemang för vaccination mot livmoderhalscancer i Gamlestaden i nordöstra Göteborg avslutades med bråk och upplopp.

Polisen ryckte ut med ett stort antal patruller.

– Runt 50-60 maskerade personer har kastat sten och knallskott mot polispatruller, säger Joakim Hansson, befäl vid polisens ledningscentral i region Väst.

Evenemanget anordnades i stadsdelens medborgarhus och var en heldag för att uppmärksamma vaccination mot livmoderhalscancer, så kallad HPV-vaccination. Arrangören höll på att plocka ihop när det uppstod bråk vid 21-tiden på lördagen.

– Det har varit rejält stökigt. Runt 50-60 maskerade personer har idkat stenkastning och kastat knallskott mot polispatruller och radiobilar, säger Joakim Hansson, befäl vid polisens ledningscentral i region Väst.

Polisen ryckte ut med ett stort antal enheter och använde förstärkta fordon för att skydda sig. Insatsen avslutades vid 23.30-tiden när situationen hade lugnats ner.

Inledningsvis trodde polisen att det var en grupp motdemonstranter som gått till attack. Men efter att polisen sammanställt sina uppgifter ändrades den bilden.

– Det har kommit en mindre motdemonstration, folk som delade ut flygblad och propagerade mot den här vaccinationen. Men det avlöper utan oroligheter. Vi kan inte slå fast att det var motdemonstranter som orsakade detta, säger Thomas Gorner, vakthavande befäl vid polisen, vid 01-tiden under natten mot söndagen.

”Alla kommer inte in”

Oroligheterna uppstod när evenemanget skulle övergå i en gratisfest med musik.

– Då är det så att det kommer lite för mycket ungdomar och att det blir fullt i lokalen. Alla kommer inte in. I det här läget blir det stökigt både inne i lokalen och utanför. När polis kommer till platsen går oroligheten över till att rikta sig mot polisen, säger Thomas Gorner.

Ingen polis eller annan person har rapporterats skadad.

– Ett par polisfordon har skadats av stenkastning. I övrigt har det efterhand kunnat trappas ner på platsen. De här ungdomsgrupperna kommer från olika håll i Göteborg och har successivt lämnat för att åka hem till sina respektive stadsdelar.

Polisen har skrivit en anmälan om våldsamt upplopp. Personer ska ha omhändertagits, men det är oklart om någon gripits misstänkt för brott.

Vaccination för unga kvinnor

Arrangemanget genomfördes i form av en heldag med musik och möjlighet till gratis vaccination mot livmoderhalscancer. Kunskapscentrum för jämlik vård i Västra Götalandsregionen är arrangör.

Unga kvinnor födda 1993-1998 och som bor i de nordöstra stadsdelarna i Göteborg har fått en personlig inbjudan till vaccination, skriver regionen på sin hemsida. Det rör sig om cirka 3 300 kvinnor.

Andra gången på kort tid

Detta är andra gången på kort tid som oroligheter bryter ut i nordöstra Göteborg. I torsdags och under natten mot fredagen pågick en stor polisinsats i Hammarkullen.

Polisen skulle genomföra en husrannsakan i en källare när ett stort antal personer dök upp och började kasta smällare på patrullen. Runt 50 personer uppgavs störa ordningen i området och två bilar sattes i brand.

En person greps misstänkt för narkotikabrott. Flera fynd gjordes i husrannsakan som kunde genomföras efter att förstärkning anlänt.

ARTIKELN HANDLAR OM