Presidentvalet i USA 2016

FBI ska gå igenom 650 000 mejl i Clinton-utredningen

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

NEW YORK. Granskningen av de nya mejlen som kan vara kopplade till Hillary Clintons mejlserver är massiv.

FBI ska gå igenom omkring 650 000 meddelanden på den skandalomsusade ex-politikern Anthony Weiners dator, rapporterar Wall Street Journal.

Samtidigt kommer uppgifter om att mejlen upptäcktes för flera veckor sedan.

Nyheten om att FBI ska granska hittills okända mejl som kan ha betydelse för utredningen kring Hillary Clintons användning av en privat server slog ner som en bomb i valrörelsens slutspurt.

I brevet till kongressen skrev FBI-chefen James Comey att han inte vet vad mejlen innehåller, eller om de är relevanta för granskningen.'

650 000 mejl

Comey nämnde heller inget om var mejlen kom ifrån. Senare har det dock kommit fram att de upptäcktes i samband med utredningen av den tidigare toppolitikern Anthony Weiners sex-messande. Han har nyligen separerat från Huma Abedin, en av Hillary Clintons närmaste rådgivare.

Mejlen har hittats på en laptop som tillhör Weiner. Även hans ex-fru hade dock använt den.

Wall Street Journal rapporterar att FBI ska gå igenom runt 650 000 mejl på datorn. Metadata tyder på att flera tusen av dem kan ha skickats till eller från Hillary Clintons privata server.

Källor med insyn i ärendet uppger för tidningen att det kommer att ta veckor att utreda om mejlen har någon relevans för utredningen.

Har kritiserats

FBI-chefen James Comey har fått hård kritik för att han gick ut med informationen med mindre än två veckor kvar till valdagen. Det går emot byråns rutiner. Högt uppsatta tjänstemän på justitiedepartementet uppmanade honom att inte skriva brevet.

James Comey har sagt att han fick kännedom om mejlens existens dagen före han upplyste kongressen. Enligt Washington Post upptäckte dock FBI mejlen flera veckor tidigare. Att det dröjde så länge innan Comey berättade om dem ska ha berott på interna diskussioner.

Kravet: Berätta allt

För Donald Trumps kampanj kom FBI:s besked som en skänk från ovan. Staben hoppas att det kan vända motvinden som han har haft i opinionen.

– Hillary Clinton har ingen att skylla på förutom sig själv. Hon satte upp en privat server i det uppenbara syfte att dölja sina brottsliga handlingar. Nu kan vi förhoppningsvis få rättvisa till slut, sa han i ett tal i helgen.

Hillary Clintons kampanj har begärt att FBI ska släppa alla fakta som finns om de nya mejlen. I ett brev till James Comey kräver fyra demokratiska senatorer att FBI senast under måndagen offentligör mer information.

– Om FBI skickar ut ett sådant här brev måste de dela med sig av all fakta de har till det amerikanska folket, sa Clinton under en presskonferens i fredags.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Sex, slarv och statshemligheter – här är mejlskandalen i 8 punkter

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton

James Comey

Donald Trump

FBI

Trumps USA