Ledarna som jublar över Trumps vinst

avMartin Schori

Trumps seger i presidentvalet togs emot med förvåning och oro i stora delar av världen.

Men det finns några ledare som jublar över USA:s nya president.

1. Rodrigo Duterte, Filippinerna

Den frispråkige och brutale presidenten Duterte har kallats för "Sydostasiens Trump". Den senaste tiden har han gått till flera verbala attacker mot Obama-administrationen, speciellt efter att han fått kritik av USA för sitt brutala krig mot drogerna, som dödat tusentals människor. För ett par veckor sedan sa Duterte att han funderar på att bryta den långvariga relationen med USA, men efter Trumps triumf hörs andra tongångar från Manilla.

– Jag vill gratulera Mr Donald Trump. Länge leve! Vi svär båda två. Även över triviala saker svär vi. Jag vill inte bråka längre, eftersom Trump har vunnit, sa Duterte till Reuters på torsdagen.

2. Bashar al-Assad, Syrien

Med Trump i Vita huset får USA:s Syrienpolitik en radikal kursändring. En av konflikternas stora knäckfrågor är Assads framtid. Obama har hela tiden sagt att Assad måste bort, något som även Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence håller med om. Donald Trump, däremot, vill låta Assad hållas eftersom han enligt Trump "krossar IS". Hillary Clinton vill beväpna syriska rebeller, och det har Trump kritiserat.

3. Vladimir Putin, Ryssland

Rysslands starke man Vladimir Putin har inte gjort någon hemlighet av att han hellre ser Trump än Clinton i Vita huset. Han var också snabb med att gratulera den nye vinnaren. Många bedömare har varnat för att relationen mellan USA och Ryssland är frostigare än på länge. Initialt kan Trumps vinst möjligen leda till mindre spänning mellan parterna.

4. Tayyip Erdogan, Turkiet

Han började som hyfsad demokrat – men har de senaste åren gått i en auktoritär riktning. Sommarens militärkupp har Erdogan använt för att ytterligare stärka sin makt. Trump har trots många chanser inte kritiserat Erdogan eftersom han anser att USA inte har rätt att lägga sig i hur andra länder sköter sina interna angelägenheter. Samma tongångar hördes när Trump träffade Egyptens auktoritäre ledare al-Sisi, som han kallade en "fantastisk man".

5. Theresa May, Storbritannien

Efter brexit sa Obama att britterna fick ställa sig sist i kön när det gäller att avtala om speciella handelsförbindelser med USA. Trump, som kallade brexit "en stor seger" har sagt att han istället kommer att låta britterna ta förstaplatsen. Theresa May var också en av de första världsledarna att gratulera Trump till vinsten.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

ARTIKELN HANDLAR OM