Flera döda efter nytt bombdåd i Turkiet

avNiklas Svahn

1 av 2

En kraftig explosion skakar en populär shoppinggata i Istanbul.

Minst fem personer har dödats och 36 personer skadats i vad som är ett självmordsdåd, enligt turkiska medier.

Tipsa | Aftonbladet

Bilder från platsen visar en stor folkmassa på den populära gågatan Istiklal, som nu är avspärrad.

Flera personer har skadats i explosionen, uppger turkiska medier. Den har inträffat precis utanför ett shoppingcenter. Minst fem personer har dödats, varav en är självmordsbombaren som orsakade explosionen, och 36 har skadats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och CNN:s turkiska edition. Av de döda var tre israeler och en iranier. Dödstalet bekräftas av Istanbuls guvernör, Vasip Sahin, som också meddelar att flera av de skadade vårdas för mycket allvarliga skador. 12 av de skadade har utländsk nationalitet.

Helikoptrar cirkulerar

Ett stort polisuppbåd har samlats på platsen och ambulanser har setts köra i hög hastighet därifrån. Enligt CNN ska även helikoptrar cirkulera över området.

– Bara några hundra meter bort hördes en kraftig smäll, säger frilansjournalisten Tomas Thorén som befinner sig i Istanbul.

Relativt snabbt fastställdes att orsaken till explosionen var en självmordsbombare som sprängt sig i luften. Gågatan där explosionen har inträffat kantas av caféer, restauranger, affärer men också konsulatbyggnader, däribland Sveriges konsulat.

– Det är inte långt därifrån, säger Karin Nylund på Utrikesdepartementet som inte har några indikationer på att svenskar ska ha skadats.

Tidigare explosioner

Explosionen inträffar inte långt efter att självmordsbombare, vid separata tillfällen, skakat huvudstaden Ankara.

I söndags dödades minst 35 människor när två självmordsbombare slog till mot Kizilaytorget i huvudstaden. Och den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer, framförallt militärer.

Den militanta kurdiska gruppen TAK, som är en utbrytargrupp ur den kurdiska PKK-gerillan, har tagit på sig ansvaret i minst ett av dåden. PKK är internationellt klassat som en terroristorganisation av flera stater. Än har ingen grupp tagit på sig ansvaret för lördagens explosion.

Turkiet befinner sig sedan den senaste tidens självmordsdåd i hög beredskap.