Kraftig brand i Stadsmissionens matbutik

avLinnea Järkstig

1 av 7

Det brinner kraftigt i matbutiken Matmissionen i Rågsved, Stockholm.

Polisen inleder en förundersökning om misstänkt mordbrand.

– Det brinner för fullt och brandkåren kommer att låta det brinna ned, säger Mats Almquist på polisen.

Vid 05-tiden larmas polis och räddningstjänst till en brand i en matbutik i Rågsved. En person hade sett ”lågor slå ut ur taket” på butiken, enligt räddningstjänsten.

Av oklar anledning har fastigheten börjat brinna och branden utvecklades kraftigt.

– Det brinner för fullt och brandkåren kommer att låta det brinna ned, säger Mats Almquist, befäl på polisens kommunikationscentral.

Misstänker mordbrand

Enligt polisen är det Stadsmissionens matbutik Matmissionen som brinner. Matmissionen är en affär där matvaror i exempelvis skadade förpackningar eller med kort utgångsdatum säljs till låga priser, en så kallad matsvinnsbutik.

Nu misstänker polisen att någon tänt på.

– Vi inleder en förundersökning om mordbrand, säger han.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden och det finns i i nuläget ingen risk för att branden sprider sig. Polisen har tre enheter på plats, och räddningstjänsten två.

– Nu är vi på platsen för att se till att ingen passerar avspärrningarna och skadar sig, säger Mats Almquist.

Stadsmissionen: ”Är jättetråkigt”

Matsvinnsbutiken i Rågsved har bara haft öppet i några få månader. Marika Hjelm Siegwald, kommunikationschef på Stadsmissionen, är mycket ledsen över det inträffade.

– Det är jättetråkigt. Butiken är behövd i samhället i dag och nu när den brunnit ned så då kan vi inte bedriva vår verksamhet där.

– Våra kunder, de ekonomiskt utsatta, har ingenstans att handla förmånlig mat nu. Det här blir ett stort avbräck i deras ekonomi, säger hon.

Stadsmissionen ska försöka öppna en ny verksamhet igen. Men för att göra det behöver Stadsmissionen stöd, enligt Marika Hjelm Siegwald.

– Nu kraftsamlar vi och ska försöka se hur snabbt vi kan få igång en butik i stan igen. Självklart är det jätteviktigt för oss.

Enligt räddningstjänsten kommer släckningsarbetet att pågå fram till 12-tiden i dag.

Stora delar av Bjursätragatan är avstängd av och bussar får ta alternativa vägar.

– Det kommer vara en del rök i området och det kommer att lukta lite, men det är inget som är farligt, säger Christer Wahlström, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rågsved

Bränder