Leif Johansson

Miljonregnet över Ericssons sparkade vd

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Facket: ”Det sticker i ögonen”

Aktien har fallit som en sten på börsen – och sparpaketet kan göra tusentals människor arbetslösa.
Men när Hans Vestberg lämnar posten som vd för Ericsson kan han skratta hela vägen till banken.

Vestbergs avtal gör att han kan plocka ut nästan 30 miljoner kronor i ersättning.

Den svenska telekomjätten Ericsson tyngs av höga kostnader och vikande efterfrågan. Under de senaste kvartalet hamnade bolagets vinst långt under analytikernas förväntningar.

För att försöka vända trenden har bolaget fördubblat sitt sparpaket, och tusentals anställda riskerar att varslas om uppsägning. Samtidigt har aktien fallit tungt på börsen. I år har en femtedel av bolagets börsvärde utraderats.

”Rätt tid för ny ledare”

Mot den bakgrunden förvånade det nog knappast bedömarna att styrelsen till slut tappade tålamodet med vd:n Hans Vestberg. På måndagsmorgonen kom beskedet att han sparkas.

– I den nuvarande miljön och med det ökade tempot i genomförandet av bolagets strategi har dock styrelsen beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling, säger ordföranden Leif Johansson i en kommentar.

Generöst avgångsvederlag

Vestberg kan dock trösta sig med att hans ekonomiska situation är tryggad för lång, lång tid framöver. Förutom en uppsägningstid på ett halvår har han rätt till ersättning i ytterligare 18 månader.

– Vestberg har samma avtal som den övriga ledningsgruppen. Det vill säga sex månaders uppsägningstid och sedan ett avgångsvederlag motsvarande 18 månader. Från det drar vi av 50 procent av all ny inkomst som han kan komma att få, säger ordföranden Leif Johansson i samband med att en presskonferens om vd-bytet. 

Får miljoner

Hans Vestberg var en av de högst betalda börs-vd:arna i Sverige. 2015 hade han en fast lön på 14,2 miljoner kronor, och en rörlig bonus på 16,2 miljoner. Detta enligt Ericssons årsredovisning.

Räknat på den fasta ersättningen uppgår Vestbergs månadslön till omkring 1,2 miljoner kronor. Det gör att avtalet med uppsägningstid och avgångsvederlag är värt totalt 28,8 miljoner kronor.

Men ersättningen kan bli högre än så. Under uppsägningstiden kan Vestberg nämligen få bonus.

– De rörliga delarna beror helt på hur bolaget utvecklas under året. 2015 var de nivåerna väldigt höga. Hur det blir detta år går inte att säga på förhand, säger Ola Rembe, kommunikationschef på Ericsson.

”Sticker i ögonen”

Per Norlander, huvudförhandlare för fackförbundet Sveriges ingenjörer på Ericsson, är kritisk till ersättningsnivån.

– Det är lätt att bli förblindad av sådana summor, och jag skulle vilja jobba på ett företag som har råd att ge en förstklassig vd-kompensation. Men då gäller det att det finns uppsidor i form av teknikutveckling i framkant och massor av sålda produkter,

– Mot den bakgrund som har varit så sticker det i ögonen.

Norlander hoppas att Vestbergs ersättare blir mer av en ingenjörstyp.

– Tidigare har Ericsson varit ett väldigt ingenjörstungt företag. Hans Vestberg har drivit hårt mot besparingar, och tappat fokus på att göra världsledande produkter.

– Jag hoppas att den nya vd:n blir en person som kan både finanssidan och ingenjörsbiten.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter till SvD: 25 000 kan få lämna Ericsson

ÄMNEN I ARTIKELN

Leif Johansson

Hans Vestberg

Ericsson