Bombmisstänkts pappa slog larm för två år sedan

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP
Polisavspärrningar i området där den misstänkte greps.

Hustrun till den misstänkte bombmannen Ahmad Khan Rahami, 28, har gripits i Förenade Arabemiraten. Samtidigt kommer nya uppgifter kring mannens radikalisering.

Hans pappa ska ha berättat för polisen att sonen var terrorist redan 2014, skriver New York Times.

När han greps i måndags hade han på sig en anteckningsbok med jihadistiskt innehåll – där den al-Qaida-kopplade imamen Anwar al-Awlaki nämns.

Ahmad Khan Rahami misstänks för helgens bombdåd i New York och New Jersey. Han greps i måndags efter att ha skadats i benet vid en skottväxling med polis i staden Linden. I samband med gripandet sköt han två poliser. Den ene i handen och den andre i skyddsvästen.

Den misstänkte bombmannens hustru ska ha lämnat USA och rest till Pakistan några dagar innan explosionerna.

Nu har kvinnan gripits i Förenade Arabemiraten. Det skedde under måndagen, uppger Fox News.

Vad kvinnan misstänks för är oklart, men hennes eventuella inblandning i dåden ska utredas.

Hon och Ahmad Khan Rahami, som är född i Afghanistan men amerikansk medborgare, ska ha varit gifta i några år. Han har under de senaste åren gjort flera resor från USA till Afghanistan och Pakistan, bland annat för att besöka talibanfästet Quetta, skriver Fox News.

Skrev om att döda otrogna

Ahmad Khan Rahami var inte uppsatt på någon terrorlista och kunde resa fritt in och ut ur landet.

När Ahmad Khan Rahami övermannades och greps bar han på en anteckningsbok med jihadistiskt innehåll, skriver New York Times och citerar en anonym myndighetskälla.

Anteckningsboken hade genomborrats av en kula och var täckt av blod. I den har Ahmad Khan Rahami skrivit om att "döda kaffer" (ungefär: "döda otrogna").

I boken nämns också Anwar al-Awlaki, jemensk och amerikansk imam som dödades 2011 och anses ha haft kopplingar till al-Qaida. Texterna refererar dessutom till terrordådet under Boston Marathon 2013, enligt CNN.

Pappan berättade om sonen

Polisen och den federala polisen FBI riktar nu in sig på att klarlägga motivet till dåden, och om den misstänkte gärningsmannen har haft hjälp av några andra personer under planering och genomförande. Bland annat intresserar sig utredarna för mannens utlandsresor.

Ahmad Khan Rahamis pappa, Mohammad Rahami, berättade redan för två år sedan om sonens radikalisering för polisen, rapporterar New York Times. Informationen togs vidare till FBI som startade en utredning och förhörde pappan.

Det är oklart om Ahmad Khan Rahami frågades ut om anklagelserna. Pappan tog senare tillbaka uttalandena med förklaringen att han var arg på sin son.

Journalister frågade på tisdagen Mohammad Rahami om han i dag skulle beskriva sonen som terrorist eller inte.

– Nej. Och FBI vet det, svarade pappan.

Fem mordförsök

Ahmad Khan Rahami tros ligga bakom både lördagens explosioner i New York – där minst 29 människor skadades – och New Jersey samt de rörbomber som hittades i en ryggsäck i Elisabeth, New Jersey, i söndags.

Lördagens bomber var tillverkade av tryckkokare och stålkulor. De detonerades med hjälp av mobiltelefoner och julbelysning. Alla bomber exploderade inte.

Han är misstänkt för bland annat fem fall av mordförsök, vapenbrott samt för att ha hanterat massförstörelsevapen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM