Obama lade ner krans i Hiroshima

NYHETER

Historiskt besök av den amerikanske presidenten

USA:s president Barack Obama har anlänt till Hiroshima i Japan och lagt ner en krans vid dess minnesmärke. Han är den första sittande president som besöker platsen där USA fällde världens första atombomb 1945.

Foto: AP
Den 6 augusti 1945 togs den här bilden på vad som tidigare var en biograf i Hiroshima, Japan.

USA:s atombomber mot Hiroshima och Nagasaki tog omkring 300 000 människoliv, direkt eller genom strålskador. Obamas historiska besök har väckt starka känslor världen över, trots att Vita huset på ett tidigt stadium gjort klart att han inte planerar att be om ursäkt för bomberna som fälldes under andra världskrigets slutskede.

”Chans att hedra”

– Det här är en chans att hedra minnet efter alla dem som gick förlorade i andra världskriget. Det är en möjlighet att sträva mot fred och säkerhet, en värld där kärnvapen inte längre behövs. Och det vittnar om att även de mest smärtfulla meningsskiljaktigheter kan överbryggas, sade Obama inför visiten enligt nyhetskanalen CNN.

Han befann sig då på USA:s marinkårsbas i Iwakuni, där han hälsade på soldater.

USA:s president välkomnades till minnesmonumentet av Japans premiärminister Shinzo Abe.

”Döden kom fallandes”

– För 71 år sedan kom döden fallandes från himlen och världen ändrades, sade Obama enligt amerikanska medier, efter att han lagt ner en krans vid minnesmonumentet.

– Ett starkt ljus och en mur av eld förstörde en stad och visade att mänskligheten har förmågan att förstöra sig själv.

USA:s president noterar att han är där för att reflektera över de ”hemska krafter” som släpptes loss för inte så länge sedan och för att sörja de som dog.

Han uppmanar också till en kärnvapenfri värld.

Resan till Hiroshima följer på G 7-mötet i Japan och ett besök i Vietnam. I kväll återvänder Obama till USA.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Hiroshima