Här är regeringens nya ministrar

avAnette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya bostadsministern Peter Eriksson: ”Kommer att vara besvärlig”

1 av 11

Stefan Löfven utsåg i dag tre nya ministrar: Peter Eriksson (MP), Karolina Skog (MP) och Ann Linde (S).

Flera av de nuvarande ministrarna får också nya uppgifter i och med regeringsombildningen.

– Det är mycket möjligt att jag kommer att vara besvärlig i regeringen, säger Peter Eriksson.

Ann Linde (S), som i dag är statssekreterare åt inrikesminister Anders Ygeman, blir EU- och handelsminister.

Peter Eriksson (MP), i dag EU-parlamentariker, blir bostadsminister och Karolina Skog (MP), i dag kommunalråd i Malmö, blir miljöminister.

Det nya MP-språkröret Isabella Lövin blir istället för biståndsminister minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat. Hon tar också över titeln som vice statsminister från Åsa Romson.

Kristina Persson lämnar regeringen

Näringsminister Mikael Damberg blir, i och med Ann Lindes utnämning, av med handelsfrågorna och ska i stället fokusera mer på att få fram enkla jobb. Energiminister Ibrahim Baylan blir även samordningsminister med ansvar framförallt för att samordna insatser för integration och mot segration.

Framtidsminister Kristina Persson (S) får lämna regeringen.

– I morgon samlar jag regeringen till sammanträde. Jag välkomnar alla till ett tufft, slitsamt men samtidigt fantastiskt givande arbete, säger Stefan Löfven.

Kommer vara besvärlig

Peter Eriksson och Karolina Skog har varit två av de hetaste namnen i spekulationerna kring nya ministrar. Peter Eriksson var riksdagsledamot för MP 1994-1998 samt 2002-2014. Under den senare perioden, fram till 2011, var han även partiets språkrör tillsammans med Maria Wetterstrand.

– Jag är ödmjuk och stolt över att få leda det här viktiga arbetet, säger han.

På frågan om han, med sin tidigare erfarenhet som språkrör, kan bli lite besvärlig i regeringen svarar Peter Eriksson:

– Det är mycket möjligt att jag kommer att bli lite besvärlig i regeringen. Det är väl alla ministrars uppgift att slåss för sin sak, men jag tror att språkrören vill att jag ska vara lite besvärlig också.

Han berättar att han fick frågan för bara några dagar sedan.

– Jag satte mig och funderade på allvar på det här, för jag tycker att jag hade ett bra uppdrag tidigare. Men det är ett viktigt jobb och viktiga utmaningar som jag får ansvar för. Det kändes svårt att säga nej.

”Jag blev jätteglad när Löfven ringde”

Karolina Skog är MP-kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad och service. Hon var även med och grundade Gröna studenter.

– Jag kommer till ett mycket väl dukat bord. Jag kommer fortsätta utveckla hållbara stadsmiljöer. Jag är i politiken för att leverera resultat och jag kommer fortsätta göra det för regeringen. 

Ann Linde har sedan 2014 varit statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman (S). Innan dess var hon chef för Europeiska socialdemokratiska partiets internationella avdelning, internationell sekreterare i Socialdemokraterna, samt chef för partiets internationella stab.

– Jag blev jätteglad när statsministern ringde och sa att han ville ha mig. Det är EU och utrikesfrågor jag jobbat med och verkligen brinner för, säger Ann Linde.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM