Erdogans hot: Vi ska delta i slaget om Mosul

avLinnea Järkstig

1 av 15 | Foto: AFP
Irakiska soldater avancerar mot Mosul.

Turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan är fast besluten om att vara en del i operationen att återta Mosul från Islamiska staten.

Trots att Irak sagt att de ska gå in själva.

– Det är inte möjligt för oss att stanna utanför, säger han i ett utalande.

Ungefär 30 000 soldater har samlats runt Mosul. Nu har slutoffensiven inletts med förhoppningen att kunna återta staden från Islamiska staten.

Irakiska soldater, sunnimuslimska, shiamuslimska, kurdiska och amerikanska styrkor kämpar för att återta staden och slaget kan ta veckor eller till och med månader innan de lyckas.

Samtidigt uppger Turkiets president Recp Tayyip Erdogan att Turkiet är fast besluten om att vara med vid återtagandet av staden, liksom i eventuella diskussioner om stadens framtid.

– Att inte delta är uteslutet, säger presidenten i ett uttalande på måndagen, rapporterar AP.

3 000 turkiska soldater

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har uppgett att endast den irakiska armén och irakiska polisen kommer gå in i Mosul. Men enligt Turkiets vice premiärminister Numan Kurtlumus har ungefär 3 000 turkiska soldater gått med i operationen, något som de gjort på eget initiativ eftersom de inte bjudits in av den irakiska regeringen.

Enligt Erdogan är orsaken att man vill förhindra terrorister från att ta sig till Turkiet, men Irak ser det däremot att som att Turkiet invaderat landet.

Turkiets president har tidigare kritiserats för att hans främsta mål är att stoppa kurdernas framgångar i området.

Oro för spänningar

Turkiet har fått en allt viktigare roll i kriget, ett bevis är att det bland annat var turkiska truppen som kastade ut IS från Dabiq i norra Syrien som terrororganisatoinen förlorade i går.

De flesta bedömare är överens om att IS kommer att förlora staden. Men det finns också en stor oro för vad som kommer hända efteråt. Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS

ARTIKELN HANDLAR OM