”Vi måste få använda det gamla råttgiftet”

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholms stad i krismöte efter invasionen

1 av 6

Råttorna fortsätter att härja i Stockholm.

Nu vill staden ha dispens för att kunna använda sitt gamla högeffektiva gift.

Frågan tas upp på ett krismöte med Kemikalieinspektionen under onsdagen.

– Vi kommer inte komma till rätta med det här annars, säger Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare på Stockholms stad.

Antalet råttor har ökat kraftigt i Stockholm under det senaste året. En starkt bidragande orsak är att det gift som tidigare använts med god effekt har förbjudits.

Flest rapporter om råttor kommer från Östermalm, kring Karlaplan, Humlegården och Tessinparken. Ett annat populärt tillhåll för de pigga gnagarna – som kan bära på allvarliga sjukdomar – är utanför 7-Eleven-butiken vid Klarabergsviadukten i närheten av centralstationen.

Möts under onsdagen

Nu försöker staden få Kemikalieinspektionen att häva giftförbudet. Stockholms stads skadedjurssamordnare Tommy Tuvunger träffar myndigheten i ett krismöte under onsdagen.

– Vi jobbar febrilt och har sökt dispens för att få använda det gamla giftet. Jag vet inte när det kan bli klart. Men jag möter Kemikalieinspektionen i veckan, säger han.

Det gamla giftet sprutades ut direkt i råttornas gångar och fastnade i pälsen på djuren. Numera används istället ett medel som blandas med mat i särskilda foderstationer, som placeras på utsatta platser.

Med tanke på att det finns mycket annat för råttorna att äta i stadsmiljön är det inte säkert att de nappar på betet och får i sig giftet.

Licensen har gått ut

Bakgrunden till giftbytet är att tillverkarens licens för det högeffektiva giftet har gått ut. Efter att stadens depåer med det gamla giftet sinat har råttaktiviteten intensifierats på gator och torg.

– Får vi bara dispensen kommer vi att få fram giftet, så enkelt är det, säger Tommy Tuvunger.

Enligt honom är situationen akut. Det effektivare giftet är nödvändigt för att stoppa råttornas framfart.

– Vi måste få använda det. Vi kommer inte komma till rätta med det här annars. Jag hoppas att vi får vår dispens.

Publicerad:

LÄS VIDARE