Oro för våld och kaos – om Trump förlorar

avStaffan Lindberg

NYHETER

Allt mer pekar på att Trump förlorar valet.

Nu ökar oron för att hans anhängare ska ta till våld.

– Om Hillary Clinton blir president så hoppas jag att vi kan göra en kupp. Vi startar en revolution om det krävs, säger Dan Bowman, 50, till The Boston Globe.

Foto: AP
Supportrar till Trump bråkar med Black lives matter-anhängare under ett valmöte.

Många har varnat för vad som kan hända om Donald Trump vinner USA-valet. Om risken för en farligare världsordning, med krig och våld som följd.

Nu ökar oron för vad som kommer att hända om Trump i stället förlorar. Enligt Politico fruktar såväl ledande republikaner som demokrater att efterspelet till valet ska bli smutsigt. Och skära djupa sår i den amerikanska demokratin.

Efter skandalen med den läckta videon där Trump skryter om sexövergrepp och raden av vittnesmål från drabbade kvinnor har miljardärens opinionssiffror sjunkit till nya bottennivåer.

Samtidigt har tecknen på att Trump förbereder sig för en valförlust blivit allt fler.

”Jag har förlorat mängder av kvinnliga väljare på grund av påhittade händelser som ALDRIG INTRÄFFAT. Media riggar valet!” skriver han i en typisk tweet.

Massiv konspiration

Påståendet om att han själv skulle vara offer för en massiv konspiration har upprepats som ett mantra på valmötena.

– Hela valet är riggat, sa Trump till sina anhängare i fredags, enligt Washington Post.

Hans hätska tal har fått avsedd effekt. Mer än sju av tio av Trumpväljare tror nu att valet är avgjort på förhand, enligt Politico.

Kärnväljarna jublar åt Trumps krav på att fängsla Hillary Clinton. Journalister har mötts av allt mer hotfulla attityder på Trumps valmöten, där de ständigt buas ut. Tidningen The Boston Globe beskriver en hätsk "vi mot dem"-stämning där anhängarna känner sig övertygade om att vara en del av en rörelse som inte går att stoppa. Trump har själv uppmanat sina väljare att åka till demokratiska fästen och ”övervaka” valet.

”Borde skjutas”

Frågan är nu är inte vad Trump kommer att säga vid en förlust. Utan hur hans argaste kärnväljare kommer att agera.

Historiken Joanne Freeman, historiker på Yale-universitetet i USA, jämför dagens klimat med det som rådde före det amerikanska inbördeskriget.

– Också då var politiken extremt polariserad och de olika sidorna såg varandra som osanna mot vad USA ska vara, säger hon till Sveriges Radio.

Skräckscenariot  är att anhängarna ger sig på muslimer, latinos, papperlösa och andra minoriteter som varit måltavla för Trumps hätska attacker, enligt Politico.

– Om hon (reds.anm. Hillary Clinton) blir president så hoppas jag att vi kan göra en kupp. Hon borde fängslas eller skjutas. Vi startar en revolution om det krävs, säger Dan Bowman, 50, till Boston Globe.

Det skulle visserligen inte vara första gången en valförlust väcker ilska och bitterhet. Det skedde bland republikanerna efter John F Kennedys knappa seger 1960. Och bland demokraterna när George W Bush vann år 2000.

Kan ännu vinna

Men då var protesterna fredliga.

– I det här landet har vi alltid sett hårda anklagelser när en sida förlorar. Men vi har inte sett upplopp, säger Fergus Cullen, tidigare ordförande för republikanerna i New Hampshire till The Boston Globe.

Kanske kan andra ledande republikaner, som förväntas erkänna resultatet, lugna stämningen. Och kanske är bilden av ett land på gränsen till att explodera överdriven. Amerikansk polis säger sig inte vara orolig för våld, enligt nyhetssajten BuzzFeed.

Fortfarande är det givetvis också fullt möjligt att USA vaknar till en helt annan verklighet den 9 november.

Att Trump har vunnit valet.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

ARTIKELN HANDLAR OM