Detta har hänt – dödsskjutningarna i USA

Foto: TT
Dagen innan polisskjutningen i Minnesota blev 37-årige Alton Sterling ihjälskjuten av polis i Louisiana när han låg på marken.
NYHETER

På kort tid har två svarta män, till syntes oprovocerat, skjutits ihjäl av polis i USA.

Det här är vad vi vet om händelserna.

■ ■ Vid 00:30, lokal tid, natten mot tisdagen kallades polisen till en närbutik i Balton Rouge, Louisiana. Detta efter att en man som sålt cd-skivor ska ha hotat en annan man med pistol. Polisen ska ha närmat sig mannen, 37-årige Anton Sterling, och då uppstod det bråk utanför butiken.

■ ■ En videoinspelning visar hur Sterling brottas ned och blir fasthållen mot marken av två poliser. En av poliserna ropar ”han har en pistol”. Det slutar med att en av poliserna skjuter Sterling. I en video från ett vittne hörs fem skott men enligt uppgifter till NBC var det sju skott. Enligt vittnesmål ska Alton inte hållit i något vapen. Poliserna som har varit inblandade har stängts av från sina tjänster i väntan på utredningar.

■ ■ Under onsdagskvällen samlades demonstranter från Black lives matter-rörelsen utanför butiken där dödsskjutningen ägde rum. Den lokala polisen valde att inte närvara vid demonstrationen för att undvika våldsamma upplopp de menar skulle kunna ha uppstått om de varit på plats. Samtidigt som demonstrationen spreds händelsen över världen genom hashtaggen #AltonSterling på Twitter.

■ ■ Vid 21-tiden på onsdagen, lokal tid, inträffar ännu en dödsskjutning. I Minnesota var Philando Castile, hans fästmö Diamond Reynolds och hennes 4-åriga dotter på hem från en mataffär när de stoppades av polis. Polisen bad om legitimation och Philando Castile talade då om att han hade ett vapen i bilen och tillstånd att bära det dolt. Därefter sträckte han handen mot bakfickan för att dra fram plånboken där hans id-kort låg – då avfyrade polisen fyra skott mot honom.

■ ■ Händelsen hann filmas av Diamond och videon har väckt stor uppmärksamhet. På filmen hörs polisen säga till henne att hålla händerna där han kan se dem och hennes svar:

– Jag gör det, sir. Inga problem, jag gör det.

Sekunder senare går det upp för henne att Philando Castiles liv inte kommer att kunna räddas.

■ ■ Vid 20:45, lokal tid, på torsdagskvällen samlades en folkmassa på hundratals personer i Dallas för att protestera mot skjutningarna. Men demonstrationen fick ett abrupt slut när en rad pistolskott hördes och minst elva poliser och en civil ska ha blivit skjutna. Fem av poliserna har avlidit av sina skador. Enligt uppgift ska skotten ha avfyrats av krypskyttar.

■ ■ Vid 06.30-tiden, svensk tid, kommer beskedet om det första gripandet. I skrivande stund är tre personer nu gripna misstänka för dåden.

■ ■ På fredagsmorgonen, svensk tid, inledde polisen förhandlingar med en fjärde misstänkt gärningsman som befinner sig i ett parkeringsgarage. Personen har varit inblandad i skottväxling med polisen och hävdar att det finns bomber utplacerade i garaget och runtom i Dallas. En stor polisinsats pågår för att söka efter både bomber och ytterligare gärningsmän.

■ ■ Vid 10-tiden, svensk tid, kommer uppgifter om att gärningsmannen i garaget ska ha avlidit av skottskador orsakade av honom själv.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA