Attacken på Möllevången

Nazist inför rätta för mordförsök

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Nu startar rättegången mot nazisten Andreas Carlsson, 33 år, och en 29-årig man – misstänkta för mordförsök i samband med firandet av kvinnodagen den 8 mars för två år sedan.

Fyra personer skadades allvarligt varav två personer fick livshotande skador vid attacken.

Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Malmö tingsrätt.

Det var efter en demonstration på internationella kvinnodagen i stadsdelen Möllevången, Malmö som MFF-profilen och antirasisten Showan Shattak fick livshotande skador under ett bråk. Ytterligare en person fick livshotande skador och två andra skadades allvarligt. I förundersökningen går uppgifterna isär om hur bråket startade. Vad som är klart är att gärningsmännen använde kniv och att det utdelades fyra knivhugg i ryggen på offren. Ridande polis som kom till platsen har uppgett att angriparna inte verkade angelägna om att sluta slåss.

Flydde till Ukraina efter dådet

Tre personer greps kort efter händelsen. Sedan fattades även misstankar mot Andreas Carlsson, 33 år, nazist och tidigare aktiv i Svenskarnas parti. Mycket tydde på att han hade flytt till Ukraina. Under 2015 greps han av Ukrainsk polis och satt häktad misstänkt för mordförsök i Ukraina tills det att han utlämnades till Sverige i mars i år.

I dag startar rättegången mot två av de tidigare misstänkta, Andreas Carlsson och en 29-årig man. De misstänks för flera fall av grov misshandel och mordförsök. Enligt stämningsansökan har den 29-årige mannen, efter att ha misshandlat Showan tillsammans med Andreas Carlsson, "sprungit ifatt Showan Shattak, hoppat på honom bakifrån och med våld tagit ner honom på trottoaren i direkt anslutning till en trottoarkant och en parkerad bil”. Han ska sedan ha suttit gränsle över Showan Shattak och slagit denne upprepade gånger med kraftiga knytnävsslag mot huvudet och på kroppen.

De åtalade nekar till brott

Showan Shattak fick livshotande skallskador. Enligt åklagaren har 29-åringen, genom sitt agerande, orsakat Showan och har visat synnerlig hänsynslöshet, skriver åklagaren.

Andreas Carlsson har, enligt åtalet, försökt beröva en annan man livet, genom att angripa honom med kniv, och med den ha punkterat mannens lunga.

De har bådat nekat i förhör och har varit förtegna om vad som skett. Andreas Carlsson har uppgivit genom sin advokat att han kommer lämna en redogörelse under rättegången.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt och beräknas pågå i fem dagar. På måndagsmorgonen hade ett 70-tal åhörare samlats utanför rättscentrum under morgonen.

Inför rättegången stod Showan Shattak med vänner utanför säkerhetssalen. En dispyt uppstod mellan en åhörare som var därför att stötta de åtalade och Showan. Hårda ord flög genom luften men ingen gjorde något närmande mot varandra. Dispyten avbröts av en polis som sa till dem att lugna ned sig. Lite senare spelade Showan och hans vänner vänsterpolitisk musik från en mobiltelefon och sjöng med i refrängen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Nazist: Jag lär barnen att vår ras är mer värd

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken på Möllevången

Showan Shattak

Brott

Malmö

Nynazism

Andreas Carlsson (Svenskarnas parti)