Hundratals hatbrott efter brexit-omröstningen

Foto: En våg av hatbrott har blossat upp efter brexit. På bilden Ukips kampanj som fick många brexit-anhängare att hoppa av.
NYHETER

En effekt av brexit-sidans seger är en våg av hatbrott i Storbritannien.

Tryckta kort som uppmanar polacker att lämna landet och misshandel av invandrare är en del av rasismen som blossat upp.

På Facebook-sidan ”Worrying signs” vittnar folk om reaktionerna som följt på omröstningen om fortsatt EU-medlemskap.

Bland annat beskrivs hur polska flaggan bränns och den polska ambassaden i London skriver att man har kontakt med polis och andra ”relevanta institutioner” på grund av attacker riktade mot människor med polsk bakgrund.

I västra London har en polsk föreningslokal vandaliserats med rasistiskt klotter, skriver The Independent.

Lyfter frågan i parlamentet

Den konservativa parlamentsledamoten och tidigare ministern Sayeeda Warsi säger till tidningen att hon tillbringat hela helgen med att prata med folk som arbetar mot rasism.

– De har berättat om verkligt skrämmande händelser, som att människor har stoppats på gatan och fått höra: ”Hörru, vi röstade för att lämna, nu är det dags för dig att lämna landet”. Och det säger man till dem som bott här i två, tre och fyra generationer. Det är ingen bra stämning på gatorna.

Jess Phillips från Labour kommer att lyfta frågan i parlamentet för att få svar på hur hatbrotten ökat under omröstningshelgen jämfört med tidigare helger.

Fördömer attackerna

Både den avgående premiärminitern David Cameron och oppositionsledaren Jeremy Corbyn uttalade sin avsky för rasistattackerna när de talade i underhuset på måndag eftermiddag.

–Attackerna riktas mot människor som på ett underbart sätt bidragit till vårt land, sa Cameron.

Jeremy Corbyn krävde att inrikesministern Theresa May ska vidta åtgärder.