Jeanette hittade fem döda katter i skogen

1 av 3 | Foto: Privat
Jeanette fick se en hemsk syn när hon skulle plocka svamp.
NYHETER

Jeanette Rönnbergs jakt på svamp fick ett abrupt slut. Bara tio meter in i skogen hittade hon fem döda katter, skriver Allehanda.

– Jag såg direkt att de här katterna inte hade dött av sig själva, det är någon som bragt dem om livet, säger hon till Aftonbladet.

I tisdags kväll begav sig Jeanette Rönnberg, som bor i Kramfors, ut för att plocka svamp på toppen av Gålåbacken. Hon hann dock bara tio meter in i skogen innan hon gjorde en hemsk upptäckt – på marken låg det fem döda katter.

– Jag såg direkt att de här katterna inte hade dött av sig själva, det är någon som bragt dem om livet.

”Man blir förbannad”

Enligt Jeanette såg det ut som om någon haft katterna i en säck och sedan tömt ut dem.

– En låg med vidöppen mun, det såg ut som den skrikit, en annan hade tassarna rakt upp i vädret. Och en låg på sidan och hade vidöppna ögon. Det var blod från näsa och öron på dem.

Jeanette, som är kattälskare, blev väldigt illa berörd av synen.

– Man blir förbannad när man ser att någon har gjort det här. Att man bara dumpat dem och inte ens gjort sig förmödan att gräva ned och täcka dem.

Hon har ingen aning om vem som har placerat katterna där men hon har en fråga till den skyldige.

– Varför kunde inte den gräva ned dem? Man kan väl ändå visa respekt till dem genom att göra det. Så svårt är det inte att gräva en grop.

Behöver inte vara ett brott

Trots den hemska synen är det inte säkert att det begåtts något brott i samband med katternas död, skriver Sundsvalls Tidning.

– Det är så klart inte roligt att stöta på fem döda katter så där, men man får avliva katter själv om man behärskar den aktuella avlivningsmetoden, och ser till att de inte utsätts för onödigt lidande. Det måste alltså gå till på rätt sätt, säger Emelie Bäckström, djurskyddshandläggare hos Länsstyrelsen i Västernorrland, till tidningen.

På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa vilka riktlinjer det finns för hur en avlivning ska gå till.

Och enligt länsveterinär Helén Löfblad på Länsstyrelsen i Västernorrland så behöver det inte heller vara något brott att kasta katterna i skogen.

– Det finns inga bestämmelser mer än att du inte får förorena marken enligt Miljöbalken, och då blir det en kommunal angelägenhet, säger hon till Sundvalls Tidning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kramfors

Katter