"Död åt förrädare, frihet för Storbritannien"

NYHETER

Thomas Mair vägrade uppge sitt riktiga namn i rätten

1 av 6

52-årige Thomas Mair, som åtalats för att ha skjutit och knivhuggit den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox, 41 ställdes under lördagen inför en häktningsdomstol i Westminster Magistrates Court. Men i stället för att säga sitt namn presenterade sig Mair i stället med:

– Död åt förrädare, frihet för Storbritannien.

Det är fortfarande oklart vad som fick Thomas Mair, 52, att gå till våldsam attack mot Labourparlamentarikern och tvåbarnsmamman Jo Cox, när hon strax före klockan 13 på tisdagen lämnade ett väljarmöte i Birstalls bibliotek i Leeds i norra England.

Greps kort efter dådet

Enligt vittnen ska Mair ha använt ett antikt eller hemmagjort vapen, som han lugnt laddade om mellan skotten. Han ska också ha skrikit "Put Britain First” eller Britain First”, namnet på det nationalistiska extremhögerpartiet, när han sköt Cox med tre skott och knivhögg henne flera gånger.

Efter dådet gick han lugnt från platsen. Kort därefter greps han av polis, och pekades snabbt ut som misstänkt gärningsman i brittiska medier.

En 77-årig man som försökte stoppa dådet attackerades också enligt TT, men hans skador är inte livshotande.

Brittisk polis uppgav på fredagskvällen att Mair åtalats och att han kommer att inställa sig i rätten i Westminister under lördagen.

"Vi har nu åtalat en man för mord och grov misshandel", skriver Nick Wallen vid West Yorkshirepolisen i ett uttalande, och tillägger att mannen även misstänks för olika vapenbrott.

"Mitt namn är död åt förrädare"

Under lördagen infann sig Mair i häktningsdomstol vid Westminster Magistrates Court. På frågan om vad han hette svarade han då följande:

– Mitt namn är död åt förrädare, frihet för Storbritannien.

Under den 15 minuter långa förhandlingen var det de enda orden som Mair ska ha uttryckt. Hans advokater fick dessutom bekräfta hans riktiga namn för rätten. Mair är förutom för mordet på Cox, också misstänk för grovt vållande till kroppsskada och olagligt innehav av ett handeldvapen och andra tillhyggen. Vice chefsdomaren Emma Arbuthnot föreslog även att man ska förbereda en psykiatrisk utredning för Mair.

– Med tanke på namnet han just uppgav borde han undersökas av en psykiater, sa hon enligt The Guardian.

Polisen utreder högerextrema kopplingar

Arbuthnot beslutade att Mair förblir häktad till måndag, då rättsprocessen fortsätter i Londondomstolen Old Bailey. Till dess kommer Mair att vistas i högsäkerhetsfängelset Belmarsh.

Sedan Mair greps i tisdags har det spekulerats om motivet bakom dådet. Fram växer en bild av en person med psykiska problem, som i omgångar ska ha prenumererat på olika högerextrema publikationer.

Polis som undersökt Thomas Mairs hem ska ha hittat nazistiska symboler och tecken, samt högerextrem litteratur. Han ska också ha köpt böcker från en nynazistisk grupp från USA, inklusive instruktioner för att bygga hemmagjorda pistoler och sprängmedel.

Kan ha planerat dådet

Samtidigt har många som känner Mair svårt att förstå att han kan ligga bakom det brutala mordet. Men enligt AFP undersöker brittisk polis nu Thomas Mairs eventuella kopplingar till högerextrema rörelser. Polisen säger till nyhetsbyrån att man dessutom vill undersöka uppgifter som säger ifrågasätter den misstänkte mördarens mentala hälsa.

Dee Collins, tillförordnande polischef i West Yorkshire, uppgav på fredagskvällenaatt det ledande spåret i motivet till dådet är högerextremistiska åsikter.

Enligt källor till The Guardian var den misstänkte ”klar och tydlig” vid det inledande förhöret. Samtidigt kommer uppgifter från förhöret om att dådet var planerat och att Thomas Mair väntade på att Jo Cox skulle lämna sitt väljarmöte.

Obama fördömer dådet

Under fredagen fördömde har USA:s president Barack Obama mordet på Cox. Obama ska personligen ha ringt upp Cox änkling Brendan Cox från sitt plan Air Force One och gav honom sina kondoleanser enligt TT.

– Presidenten påpekade att världen är en bättre plats på grund av hennes osjälviska arbete för andra och att det inte kan finnas något berättigande av detta avskyvärda brott", skriver Vita huset i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM