Ilska i norr mot TV4: ”Dags att sluta titta”

NYHETER

Nu backar TV4: ”Det var en felbedömning”

1 av 2 | Foto: Inlägget har delats över 7 000 gånger

I lördags inträffade ett stort jordskalv längs Norrlandskusten. Trots att det kunde kännas från Umeå till Haparanda valde TV4 att inte sända nyheten. Nu har kritik mot beslutet fått stor spridning på sociala medier.

Sent under lördagskvällen inträffade ett jordskalv längs Norrlandskusten. Skalvet hade en magnitud på 4,2 på richterskalan och kunde kännas från Umeå till Haparanda. I Sverige är inte jordskalv vanliga – tvärt om – trots det valde TV4 att inte nämna skalvet i sina nyhetssändningar under söndagen.

TV4-kritiken har delats 7 000 gånger

I ett Facebook-inlägg som delats över 7 000 gånger berättar Umeåbon Christina Brännström om svaret hon fick när hon ringde upp TV4 för att fråga om nyhetsvärderingen.

"Vi valde att ta upp viktigare händelser som rör Stockholm. För här bor det flest människor" ska då förklaringen ha lydit.

– Det var den värsta jordbävningen i området på hundra år och man struntar i att rapportera om den. TV4 tog bort de lokala redaktionerna för att bara vara rikstäckande, men rapporterar ändå bara om Stockholm, säger Christina Brännström till Folkbladet.

”Felbedömning från vår sida”

Anders Oxelström är nyhetschef på TV4 och han säger att beslutet att inte sända nyheten i tv var en felbedömning från deras sida.

– Först vill jag säga att vi har publicerat nyheten om skalvet digitalt på vår hemsida men en nyhet av den här digniteten borde självklart ha varit med även i de linjära sändningarna. Det var en nyhetsbedömning som senare visade sig felaktig och sådant tillhör vardagen på en nyhetsredaktion, säger Anders Oxelström till Aftonbladet.

I stället för nyheten om jordbävningen sändes bland annat ett inslag om att brist på solljus kan vara skadligt. Vad säger du om den nyhetsvärderingen?

– Jag vill inte diskutera enskilda nyhetsinslag. Jag kan bara säga att jordskalvet var en nyhet som berörde stora delar av landet och vi borde haft med den i sändningen.

Enligt ett inlägg på Facebook ska en person hos er ha sagt att ni prioriterar händelser som rör Stockholm eftersom det bor flest människor där. Vad tänker du om det?

– Jag har tittat på utskriften av det samtalet och den återgivningen av citaten stämmer inte. Jag delar inte bilden av att det skulle resultera i analysen att vi struntar i vissa delar av landet.

Vad är det i så fall personen säger?

– Det kan jag inte gå in på men vår ambition är att vara de som har den bredaste och mest angelägna bevakningen av hela Sverige och vi har en omfattande bemanning i hela landet. Men som andra redaktioner vi gör ibland misstag och det här är ett av dem.

Så du menar att ni inte prioriterar Stockholmsnyheter före andra delar av landet?

– Absolut inte, säger Anders Oxelström, nyhetschef på TV4, till Aftonbladet.

Läs hela Facebook-inlägget nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4

Norrland