Obamafeber på Kuba: ’Folk jublar hysteriskt’

1 av 7 | Foto: Magnus Wennman
Barack Obama anlände under söndagen till Kuba. Det är första gången på nästan 90 år som en amerikansk president besöker ön. På söndagkvällen besökte han gamla Havanna och folk kämpade för att få en skymt av den amerikanska presidenten.
NYHETER

HAVANNA. Hopen av människor vid en sidogata från katedralen växer hela tiden trots att regnet vräker ner.

Några häver upp sig i järngallren utanpå fönstren för att få en bättre vy.

För vanliga kubaner är det inte lätt att få en glimt att Obamas historiska besök.

När Obama ska ta en promenad bland de vackra husen i Havannas gamla stadsdel har regimen slagit en järnring runt stan. Alla gator i närheten är avstängda. Vi lyckas hitta en liten sidogata där man åtminstone kan se ingången till den gamla katedralen som Obama ska besöka.

Elisabeth Gererro har smitit från sitt jobb på en restaurang intill för att försöka se Obama livs levande.

– Jag trodde aldrig att jag i min livstid skulle få uppleva att en amerikansk president besöker Kuba, säger hon och ser väldigt glad och nöjd ut. Jag hoppas verkligen att våra länder ska stå på god fot med varandra framöver.

Folk skriker hysteriskt

Väntan på Obama är inte bara blöt. Den är också lång. Flera gånger kommer falsklarm. Någon tycker sig se The Beast, Obamas bepansrade limousine, och plötsligt börjar folkmassan jubla hysterisk och skrika Obamas namn. Man skulle nästan kunna tro att det är en Hollywoodstjärna vi väntar på.

Innan det går ett besviket sus genom den genomdränkta folksamlingen.

De flesta som står här är kubaner men också en och annan turist som vill bevittna levande historia. På vägen hit passerade vi med bilen längs Havannas klassiska hamnpromenad Malecon där grupper av människor stod överallt där de kunde få lite regnskydd i hopp om att få se Obama susa förbi.

Längst fram vid gatans mynning står några civilklädda vakter med stenansikten. Inte ens regnet verkar påverka dem. Minsta tillsägelse de gör lyder kubanerna utan knot.

Jag tittar på de upplysta mobilskärmarna hos de som står framför mig och nu börjar det hända saker. Secret Service-män intar terrassen framför ingången till katedralen. Så kommer Obamas bil och människor runt om mig börjar skrika hysteriskt och hoppa för att se lite bättre. Jag känner hur någon klättrar på min rygg för att få en bättre vy. Men allt vi ser är en grupp människor skymda av stora svarta paraplyer. En av dem är Obama.

”Har inga stora förväntningar”

Den amerikanske presidenten verkar onekligen vara väldigt populär på Kuba. Av alla jag talat med är det bara en person som tyckt att Obamas besök var feltajmat. Hans visit har tveklöst varit det främsta samtalsämnet bland kubaner den senaste tiden samtidigt som det funnits få synliga bevis på att han var på väg. Castroregimen vill inte riskera att göra en idol av USA:s banbrytande president. Den rollen är reserverad för Raul och Fidel Castro.

I ett försök att ytterligare tona ner Obamas status avstod Raul Castro från att personligen ta emot den amerikanske presidenten när denne i går landade med Air Force One i Havanna.

I dag ska de två dock umgås nästan hela dagen både för enskilda överläggningar och sedan på en statsmiddag på kvällen.

Dagen efter ska Obama hålla ett tal som eventuellt kommer att sändas direkt i kubansk statstelevision, med andra ord direkt till det kubanska folket. Han ska också titta på en basebollmatch mellan ett kubanskt och ett amerikanskt lag. Ryktet säger att Obama ska kasta första bollen.

Efter att ha väntat så länge har Elisabeth Gererro inte fått någon bild på Obama. Hon ser inte särskilt ledsen ut för det.

– Jag tycker det är bra att han kommer men jag har inga stora förväntningar ett en massa saker ska ändras på Kuba bara för att han är här.

Sen återgår hon till att sköta sina marackas i bandet som spelar på den intilliggande krogen. Sköna salsarytmer strömmar ut och får regnet att kännas mindre jobbigt.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Kuba

Havanna