Konferens för muslimer portas av kommunen

NYHETER

Konferensen ”Jag är muslim” ska på fredag hållas för femte året av föreningen Sveriges Förenade Muslimer, SFM, i Göteborg.

Men på onsdagen kunde Sveriges Radio avslöja att kommunen portar konferensen.

Anledningen är personer knutna till verksamheten som kan misstänkas för våldsbejakande extremism.

Konferensen har de senaste åren hållits i kommunala idrottsanläggningar, bland annat i Angered arena, och enligt SFM:s hemsida ska konferensen beröra ”de samhällsproblem och utmaningar som muslimer dagligen påträffar”.

På lördag ska årets upplaga hållas, men i förra veckan meddelade Göteborgs kommun att det inte längre är aktuellt i kommunens lokaler, avslöjar Sveriges Radio.

Anmält för brott inom våldsbejakande extremism

Kommunen hänvisar till ny information som kommit fram vid ett samrådsmöte mellan Göteborgspolisen och Säpo och det har dessutom upprättats en polisanmälan om att personer inom verksamheten kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism.

– Jag kan inte gå in i detalj om vad vi har resonerat kring. Det vi har pratat om har i alla fall mynnat ut i beslutet att Göteborgs stad inte ska hyra ut till den här konferensen som ska äga rum i helgen, säger Stefan Lindvall chef för säkerhetspolisen i Göteborg till SR.

Kritiska mot beslutet

Föreningen Sveriges Förenade Muslimer är starkt kritisk, skriver SR.

– Det som vi driver här det är det som SFM utsatts för, ett väldigt problematiskt förhållningssätt mot deras mötes- och föreningsfrihet och att man på så vaga grunder stoppat konferensen, säger Amanj Aziz på Sveriges Förenade Muslimer till Sveriges Radio.

Konferensen kommer att hållas på en annan, privat adress.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Angered

Islam

Säpo