C efter AKB:s besked: ”Frågan inte bortplockad”

1 av 2 | Foto: Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.
NYHETER

M-ledaren Anna Kinberg Batra har helt stängt dörren för att förhandla om sänkta ingångslöner via lagstiftning. 

Men flera av hennes Allianskollegor säger att frågan är långt ifrån utagerad.

– Jag ser det inte som att just den här, av alla politiska frågor, är bortplockad från förhandlingarna inför en kommande regeringsbildning, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

I förra veckan slog M-ledaren Anna Kinberg Batra fast att en "M-ledd regering" inte kommer att sänka ingångslöner på arbetsmarknaden via lagstiftning. Men frågan splittrar Alliansen rejält, de övriga tre partierna har på olika sätt gått fram med förslag där de, om arbetsmarknadens parter inte kommer överens, vill lagstifta.

Liberalernas partiledare Jan Björklund var mycket kritisk mot Kinberg Batras besked.

– Vi är fyra partier och ska vi bilda regering tillsammans, vilket vi alla vill så fort den möjligheten ges, så måste vi förhandla och diskutera. Det fungerar aldrig så att en part kan säga ”så här blir det punkt slut”, sa han.

Björklund var också tydlig med att frågan inte är slutdiskuterad inom Alliansen. Det menar också Centerpartiet, som är de som drivit frågan om lägre ingångslöner under längst tid.

Frågan inte utagerad

Anders W Jonsson, som vikarierar som partiledare under Anne Lööfs föräldraledighet, säger att besked från Alliansen kommer gemensamt från partierna - inte på något annat sätt.

– När det blir aktuellt nästa gång att vi ska bilda en Alliansregering kommer de fyra partierna förhandla om vad den regeringens politik ska vara. Det är först i ett läge där de fyra partierna ger gemensamma besked som man vet vad som ska hända, säger han.

Jonsson säger också att det vore märkligt om just frågan om sänkta ingångslöner via lagstiftning skulle strykas från framtida regeringsförhandlingar.

– Det är ingen hemlighet att Alliansen är fyra partier som tycker olika i ett antal frågor och de facto måste man vara överens för att det ska bli något. Men jag ser det inte som att just den här, av alla politiska frågor, är bortplockad från förhandlingarna inför en kommande regeringsbildning. Vi och Liberalerna har samma sakpolitiska ingång i det här och vi har också en liknande syn på hur man ska sköta ett Allianssamarbete.

”Man kan inte utesluta lagstiftning”

Han poängterar också att C inte ser något egenvärde i lagstiftning.

– Men i ett mycket allvarligt läge kan man inte utesluta att det måste till lagstiftning också.

Efter sitt besked i förra veckan sa Kinberg Batra till Aftonbladet:

– Vi har en ordning där det är parterna som sätter löner. Jag tänker inte sätta mig att förhandla om att riva upp det.