Skulle gifta sig på Santorini – blev strandade på Arlanda

1 av 5 | Foto: Efter en 31 timmar lång resa kom äntligen brudparet fram till Santorini.
NYHETER

Peter och Ida hade allt planerat inför sitt drömbröllop på Santorini.

Då blev de och 42 av gästerna strandade på Arlanda av pilotstrejken.

– Vi fick en chock och tänkte att vi skulle behöva ha ett nödbröllop i en gympasal i stället, säger Peter.

I två års tid har Peter Lindström, 30 år, och Ida Lundquist, 30 år, från Sundsvall planerat sitt drömbröllop. Efter att Peter friat till Ida på en klippa på den grekiska ön Santorini var det ingen tvekan om vart bröllopet skulle gå av stapeln.

”Kändes fruktansvärt”

Redan förra året reste paret ned till ön igen för att boka både kyrka och restaurang. Till ceremonin på tisdag hade även ett 50-tal gäster bjudits in. 42 av dessa skulle åka med samma flyg från Arlanda som Ida och Peter under lördagen.

Men tidigt på morgonen fick paret besked om att deras resa ställts in på grund av pilotstrejken och även boendet på Santorini hade avbokats, vilket SVT var först att berätta om.

– Det kom som en chock och kändes helt fruktansvärt. För ett tag tänkte vi att vi skulle behöva ha ett nödbröllop i en gympasal i Nacka i stället, berättar Peter.

20 timmar lång resa

Men efter flera turer fick paret i sista sekund tag på en flygresa till Turkiet. När Aftonbladet når dem på telefon under lördagskvällen har de landat i Istanbul och åkt både buss och taxi i flera timmar till en annan turkisk flygplats. Därefter ska paret ta ett annat flyg till Aten för att förhoppningsvis kunna åka vidare till Santorini.

– Det som var tänkt att bli en direktflight på 3-4 timmar blir nu en 20 timmar lång resa, säger en trött men förhoppningsfull Peter till Aftonbladet.

Trots att paret är glada över att vara halvvägs så oroar de sig för hur det ska gå för alla gästerna. Många har tvingats avboka och kan inte följa med.

Alla gäster kan inte närvara

– Den här resan handlar ju inte bara om mig och Ida utan den stora utmaningen är att få ned våra 50 gäster gäster. Tanken var ju att vi skulle få en härlig solsemester och ett härligt bröllop tillsammans med familj och vänner men så blir det nog inte nu.

Även om insikten känns tung så förklarar Peter att han ändå är imponerad över hur många som lyckats lösa transport.

– När vi fick veta att flyget var inställt var det fyra bilar som körde direkt till Oslo och andra gäster har även tagit sig till Warszawa och Wien för att flyga därifrån. Det har kostat dem en massa pengar och förlorade flygbiljetter men alla gör verkligen sitt bästa för att kunna vara med, säger Peter.

Har inte tvivlat en sekund

Av totalt 50 gäster uppskattar Peter att runt 30-35 gäster ändå kommer kunna vara med på ceremonin på tisdag.

– Det känns tungt att alla inte kan vara där men förhoppningsvis kommer vi att få en fin och minnsvärd ceremoni ändå.

Trots de olyckliga omständigheterna och hårda prövningarna har Peter och Ida inte tvivlat en sekund på att genomföra bröllopet.

– Vi är verkligen jättepeppade. De säger ju att man får tur om det regnar på ens bröllopsdag så med detta i bagaget måste vi få en jävla tur, säger Peter och skrattar.

31 timmars resa

Vid 11-tiden på söndagen hade paret, efter en 31 timmar lång resa, kommit fram till Santorini. I ett sms till Aftonbladet skriver Peter att paret är otroligt glada över att äntligen vara framme:

"Efter att ha varit igång i 31 timmar med undantag för en halvtimmes sömn på en flygplatsbänk är vi äntligen framme. Alla gästerna jobbar för att ta sig hit och vi är mycket hoppfulla och tror att vi kan få ett bra bröllop. Alla som har kunnat komma hit ändå har blivit otroligt taggade".

ARTIKELN HANDLAR OM