Brand bröt ut på studentkryssningen

avNiklas Svahn

Anställd berättar om kaoset

1 av 2

Silja Lines studentkryssning avgick från Stockholm i lördags kväll.

När båten morgonen efter lämnade Åbo och vände tillbaka började en soffgrupp brinna.

– Det brann väldigt kraftigt. Två fönster gick sönder och rök kom ner på de andra däcken, säger en anställd som berättar om kaoset ombord.

Vid 18.15 under söndagen anlände Silja Lines studentkryssning till Värtahamnen i Stockholm. 24-timmarskryssningen anordnas av företaget ”Fun Cruises”.

En ung man greps av polis, skäligen misstänkt för en våldtäkt som ska ha skett ombord. Han förhördes av polisen men släpptes efter midnatt. Åklagaren bedömde inte att bevisen håller för att han ska anhållas.

– Misstankarna kvarstår men det är rimligt att tro att de försvagats, säger Claes Hedbom, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

”Fönster smälte”

Nu visar det sig att även en kraftig brand bröt ut på båten när den skulle lägga ut från hamnen i Åbo på lördagsmorgonen, skriver Ilta-Sanomat. Det bekräftas av en anställd på båten som Aftonbladet talat med. Personen berättar om kaoset:

– Det brann väldigt kraftigt. Två fönster gick sönder och rök kom ner på de andra däcken. Kapten höll båten men valde att åka vidare. Röken försvann ganska snabbt, säger personen.

På en bild från kajen i Åbo syns tydligt hur det brinner med öppen låga på båten.

Flera personer i fyllecell

Branden ska ha startat i en soffgrupp på däck och enligt Ilta-Sanomat misstänker man att den har sitt ursprung i en cigarett. Personal fick branden under kontroll och kunde släcka den på några minuter.

Den anställde säger att kryssningen sedan förflöt normalt.

– Jag tyckte det var ganska bra stämning, folk var glada och festade.

Två-tre personer ska ha fått tas om hand och sitta i fyllecell men det beskriver den anställde som ”normalt”.

”Var ingen säkerhetsrisk”

Hans Friberg, talesperson för säkerhet och miljö på Silja Line, säger att några dynor tog eld och att fönstren som sprack var ”vindskyddsfönster” på däck.

– Det är mer ett dekorationsfönster. Det skedde ute på däck så det var ingen säkerhetrisk. Det kan ju dessvärre alltid uppstå bränder, det är det vi arbetar med att det inte ska uppstå, säger Hans Friberg.