Expert: ”Trump är ett fenomen”

Foto: Frida Stranne, USA-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad och Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS).
NYHETER

Supertisdagen är ett bevis på att Donald Trump kan vinna stort – trots de senaste dagarnas utspel rörande bland annat Ku Klux Klan, konstaterar Frida Stranne, USA-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad och Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS).

– Han är ett fenomen på alla sätt. Han har brutit mot alla regler. Trump har ingen anständighet i sina uttryck och han kommer undan med det, säger hon.

Stranne tycker att det är förvånande att ingen kastat in handduken under natten.

– Främst att inte Ben Carson lämnade arenan omedelbart. Han har ju ingen chans och kommer inte att ha något flöde i sin kampanj. John Kasich väntar på primärvalet i Ohio och han hoppas på att partiet ska sluta upp bakom honom och skapa en möjlighet – även om det nog inte kommer att ske. Han är trots allt den mest moderate mittenkandidaten.

På den demokratiska sidan spår Stranne en lång process, eftersom Bernie Sanders ändå vunnit fyra delstater under natten.

– Sanders har förskjutit Clinton till vänster och han kan komma att försvaga hennes uppstart inför höstens valkampanj.

”Svår att komma i kapp”

Sannolikheten att höstens presidentkandidater heter Donald Trump och Hillary Clinton har vuxit avsevärt i och med supertisdagen, konstaterar Daniel Schatz, doktorand i statsvetenskap och forskare vid Columbia University i New York.

– Segern garanterar inte Trump nomineringen, men hans försprång blir svårt att komma i kapp. Och båda hans huvudmotståndare, Ted Cruz och Marco Rubio, har deklarerat att de fortsätter sina valkampanjer, vilket splittrar den republikanska väljarkåren och spelar Trump i händerna, säger Schatz på telefon till TT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM