Nya spåret efter planet: Olja som syns från rymden

1 av 25
NYHETER

Satelliten The Sentinel-1A har identifierat ett potentiellt tydligt spår efter Egypt Air-planet: ett stråk olja.

Oljefläcken har hittats i samma område som planet befaras ha kraschat och spåret kan vara ett genombrott i utredningen.

Den Europeiska rymdorganisationen ESA:s satellit The Sentinel-1A har hjälpt till i sökandet efter det försvunna Egypt Air-planet.

Satelliten har tagit bilder över Medelhavet som analyserats och där framkommer ett stråk olja.

Har hittat kvarlevor

Bilderna togs under torsdagen över östra delarna av Medelhavet, där planet ska ha kraschat, och informationen har skickats vidare till berörda myndigheter och de som söker i området, skriver rymdorganisationen i ett uttalande.

Under fredagen hittades även mänskliga kvarlevor, bagage, och passagerarsäten från planet, skriver nyhetsbyrån AP.

Ungefär två kilometer

Sedan planet försvann vid 2.30-tiden på torsdagsnatten har ESA och experter noggrant gått igenom satellit-data för att se om vrakdelar eller olja finns på bilderna.

Enligt satellitbilden låg oljestråket i koordinaterna 33°32' N / 29°13' Ö omkring 40 kilometer från den sista kända positionen för flygplanet.

Stråket är ungefär två kilometer långt. En andra bild på fredagsmorgonen visar att det drivit iväg ungefär fem kilometer.

ESA skriver dock att det inte finns någon garanti i att fyndet kommer från flight MS804.

Kan vara ledtråd i utredningen

Men fyndet kan vara en ledtråd i att bedöma när och om flygplanet bröts itu, säger Jan Ohlsson, flygexpert och chefredaktör på Travelinsider. Om planet bröts sönder i luften skulle oljan vara utspridd över ett större område än om det bröts sönder när det slog i vattnet.

– Då har du ju nedslagsplatsen i princip där någonstans. Om det har splittrats i luften kan det ha splittrats över ett större område, säger experten.

”Det är värsta scenariot”

Hans primära teori är fortfarande att en bomb eller kapning fått planet att störta. Eller i värsta fall – ett nytt sprängmedel.

– Det scenariot är det värsta, att man hittat ett nytt sprängmedel som går att ta igenom säkerhetskontrollen. Det skulle ställa till stor vansklighet för folks förtroende att flyga, säger Jan Ohlsson.

Orsaken till försvinnandet är dock forfarande oklart.

Kraschade planet MS804 – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM