”Delar av det kraschade flygplanet har hittats”

avGustaf Tronarp

1 av 24

Vrakdelar och tillhörigheter från passagerare som fanns ombord på Egyptair MS804 har hittats i Medelhavet.

Det uppger en talesperson för Egyptens militär.

Även kvarlevor från människor har påträffats, enligt Greklands försvarsminister.

Efter att Egyptair-planet försvann från radarn vid 02.30-tiden på onsdagsnatten, svensk tid, har ett intensivt sökarbete pågått. Sökpatruller från flera länder sattes snabbt in i insatsen.

På fredagsförmiddagen meddelade en talesperson för Egyptens militär att vrakdelar och tillhörigheter från flygpassagerare hittats i Medelhavet, 290 kilometer norr om den egyptiska staden Alexandria.
”Egyptiska fartyg som deltagit i sökandet efter det försvunna flygplanet har hittat vrakdelar och personliga tillhörigheter från passagerarna”, skriver brigadgeneralen Mohammad Samir i ett uttalande på Facebook.

Har hittat kvarlevor

Greklands försvarsminister Panos Kammenos uppgav under fredagseftermiddagen att sökpersonal hittat kroppsdelar, säten och väskor i havet.

Enligt den europeiska rymdorganet ESA har satelliter dessutom upptäckt en två kilometer lång oljefläck nära platsen där vrakdelarna påträffats.

I ett uttalande från den egyptiska regeringen uttrycker president Abdel Fattah al-Sisi ”stor sorg och deltagande” med kraschens offer.

Utredare från Egypten, Storbritannien och Frankrike ska skickas till fyndområdet, enligt egyptisk flygplatspersonal. En expert från den franska flygplanstillverkaren Airbus kommer också att medverka i undersökningen av vraket.

Störtade 7 000 meter

Kort efter att Egyptairs flight MS804 kommit in i egyptisk luftrum på onsdagsnatten gjorde planet flera kraftiga svängar. Därefter föll det 7 000 meter i hög hastighet, innan det försvann från radarn.

56 passagerare, varav tre barn, och tio besättningsmedlemmar befann sig ombord.

Planet var på väg från Paris till Egyptens huvudstad Kairo.

Kan vara terrorattack

Vad som låg bakom kraschen är fortfarande en gåta. Säkerhetskontrollerna på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris är mycket rigorösa och den aktuella flygplanstypen, en Airbus 320, beskrivs som en av de säkraste i världen.

En rad internationella bedömare har uppgett att det troligaste är att flygplanet har utsatts för ett angrepp.

– Flyget har med all sannolikhet störtat på grund av en terrorattack, sa Alexander Bortnikov vid den ryska underrättelsetjänsten FSB tidigare till The Guardian.

Vid sidan av sökinsatsen lägger de franska myndigheterna mycket fokus på att granska personal som arbetar på Charles de Gaulle, rapporterar Le Figaro.

– Vi är inte säkra på något, men händelsen har utlöst ett antal utredningar, säger en anonym tjänsteman vid flygplatsen till tidningen.

– Utredarna kommer utan tvekan att vara intresserade av markpersonalen. Det gäller att säkerställa att det inte finns personer med riskprofil bland de anställda, säger tjänstemannen vidare.

Foto: Grafik: JOHAN FURUSJÖ
Här har föremål hittats som man misstänker är delar av det saknade planet, enligt egyptisk militär.

Kraschade planet MS804 – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM