Ny bok: Så fritogs gravida svenska flickan från IS

Frivillig i kriget mot IS:

avErik Wiman

NYHETER

Under nio månader satt den 15-åriga svenskan fången hos IS med ett ständigt dödshot över sig.

Frivilliga YPG-soldaten Jesper Söder avslöjar nu i en ny bok hur ett fritagningsförsök misslyckades i oktober förra året, samt hur han själv kontaktades av Säpo och blev en bricka i spelet för att få henne fri.

– Under min tid vid fronten höll jag kontakt med Säpo och med hennes familj.

Nyheten kom i oktober förra året:

”Den 15-åriga flickan som suttit fången hos IS är fri”.

Aftonbladet hade fyra månader tidigare kunnat berätta om tonårsflickan från Västsverige som lurats till krigets Syrien av sin dåvarande pojkvän. Den unga flickan var gravid och barnets far hade anslutit sig till terrorgrupen IS.

Sedan dess hade alla stora medier rapporterat om fallet och när nu uppgiften kom att flickan var fri var det en stor nyhet.

Tyvärr stämde det inte.

Frivillig soldat

Istället var hon tillbaka hos sin tyranniske pojkvän som dessutom misshandlade henne grovt på grund av att hon försökt att fly.

Det avslöjas i boken ”När världen tittade bort” skriven av den svenske frivillige soldaten i kurdiska YPG, Jesper Söder. Han reste till Syrien för att strida mot IS, men under delar av sin tid vid frontlinjerna i norra Syrien hade han också kontakt med både Säpo och den svenska flickans familj för att försöka hjälpa till att få henne fri.

I boken som är skriven tillsammans med utrikesjournalisten Johan Fredriksson, berättar han ingående om sina kontakter med Säpo efter att han kommit hem från sin första resa till krigets Syrien.

”Kan du hjälpa?”

Han kontaktades i augusti drygt två månader efter att det stod klart att 15-åringen satt fången i Syrien.

Utdrag ur boken:

”Ja, jag vill alltså fråga dig om du är beredd att hjälpa till i det här bekymmersamma fallet med den gravida flickan. Är det något du bedömer dig ha kapacitet att hantera?”

”Ja, jag tror det”, svarar jag. ”Men jag behöver veta så mycket som möjligt innan jag bestämt kan säga hur jag kan hjälpa till.”

”Självklart. Vi är mycket tacksamma för det du kan bidra med. Svenska myndigheter är rätt så hjälplösa i det här läget.”

Aftonbladet har tagit del av en ytterligare sms från konversationen mellan Jesper Söder och en person på Säpo som i boken kallas Katarina.

Det framgår att polisen i Sverige följer fallet noga, men har mycket små möjligheter att agera på plats i Syrien.

”Hennes kille blev förd till ett träningsläger men kom tillbaka igen. Mycket troligt att han kommer att skickas på träningsläger igen och då ökar hennes chanser att kunna rymma, jag tror som sagt att dina kontakter och kunskaper att du kan vara den som kan hjälpa henne”, skriver ”Katarina” i ett sms.

Så länge 15-åringen befann sig i Syrien berättar Jesper Söder att han hade bättre förutsättningar att bistå med uppgifter, det blev värre när det stod klart att hon förts vidare till Irak. Han fortsatte dock att hålla kontakt med flickans familj och skriver om det dramatiska fritagningsförsöket i oktober förra året.

Lade ut stickspår

Allt började bra. Under sin fångenskap hade 15-åringen regelbundet lyckats smita iväg från sin pojkvän och kontakta sin familj hemma i Sverige, trots att hon levde under konstant dödshot.

Hon hade lyckats skickade anvisningar var hon befann sig och kunde sända över GPS-koordinater, bilder på byggnader och detaljerade beskrivningar på omgivningen där hon hölls fången.

Familjen skickade uppgifterna vidare till den grupp kurder som anlitats för att frita henne.

Enligt Jesper Söder kom han överens med flickans familj i Sverige att lägga ut villospår på sin facebook-sida när fritagningen var genomförd.

”Jag lovade att skriva att hon befann sig i närheten av mig för att locka Daesh åt fel håll. Att terroristerna följde min sida noggrant det visste vi sedan tidigare. Idén hade också okejats av min Säpokontakt Katarina och av YPG:s ledning.”

”Under hela processen höll de mig informerad om vad som hände. Jag vidarebefordrade också all info – i samförstånd med Marilyns föräldrar – till min Säpo-kontakt.”

Det var den 28 oktober förra året.

Flickans familj befann sig då, enligt boken tillsammans med utredare från polisens nationella operativa avdelning NOAi Stockholm. Samtidigt stannade en bil utanför huset i Tall Kayaf där den svenska flickan levde. Iklädd burka tog hon sig ut och satte sig i bilen utan att bli upptäckt av någon. Hon fördes bort till ett så kallat safe house, fortfarande i den delen av Irak som kontrolleras av IS.

I bilen ringde hon sina föräldrar.

– Mamma, jag har lyckats ta mig loss. Nu vill jag hem!

”På väg från polishuset strax därefter får jag den glada nyheten”, skriver Jesper Söder i sin bok.

”Nu är det dags för nästa steg av planen. Jag publicerar nyheten om att Marilyn är fritagen på min Facebooksida, med tillägget – vårt planerade villospår – att hon nu finns i tryggt förvar på en plats i min närhet (med andra ord i Syrien).”

Fruktansvärd vändning

När uppgiften spreds i Sverige om att 15-åringen var fri ringde vi på Aftonbladet till flickans föräldrar.

– Vi vet att hon något har hänt, men vi kan inte bekräfta något än, sa mamman i telefon.

Vi ringde även till Utrikesdepartementet som inte kommenterade fallet över huvud taget. Enligt Jesper Söder var de vid det här stadiet inkopplade i fallet för att snabbt kunna ställa ut pass och resehandlingar ut ur Irak för flickan.

Under de kommande dygnen gick flera medier ut med uppgiften att flickan var fri, men fritagningen som såg ut som en succé skulle få en fruktansvärd vändning.

Hemlig plats

15-åringen satt under flera dygn i huset på en hemlig plats i Irak för att eventuella förföljare inte skulle få upp något spår. Hon var vid det tillfället svårt medtagen, fruktade för sitt liv och dessutom i slutet av sin graviditet.

När det var dags för själva överlämningen missförstod hon räddningsstyrkans intentioner. I tron att de skulle sälja tillbaka henne till terroristerna flydde hon ut ur bilen i närheten av Mosul.

”Hon flyr från fritagarnas bil och tar sig tillbaka till den enda plats hon känner i Mosulområdet, huset i Tall Kayaf”, skriver Jesper Söder i boken.

Där möttes hon av sin 19-årige pojkvän som misshandlade henne på hela kroppen förutom magen.

Dog i flygattack

Pojkvännen ingick i Aftonbladets granskning av svenska IS-krigare som publicerades i januari i år. Den 19-årige mannen, ursprungligen från Marocko, dödades några dagar senare i ett ryskt flyganfall mot staden Ramadi.

En dryg månad efter hans död kunde flickan och hennes nu nyfödde son fritas i en ny operation. Hon lever i dag i Sverige.

Flickan och hennes familj har avböjt att kommentera vidare, men bekräftar att det som skrivs i boken stämmer.

Inte heller polisen vill kommentera uppgifterna i boken.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

ARTIKELN HANDLAR OM

Ramadi

Mosul

Syrien