Rånet mot galoppbanan Bro Park

Polisen jagar beväpnade gärningsmän efter galopprån

Av: 

Richard Aschberg

Staffan Dickson

Erik Melin

Linnea Järkstig

Joakim Magnå

NYHETER

Minst tre tungt beväpnade rånare har slagit till mot galoppbanan Bro Parks vadslagningskontor under en av årets största tävlingshelger.

Personal har hotats med vapen innan rånarna, som enligt uppgifter till Aftonbladet kommit över ett sjusiffrigt belopp, flydde.

Gärningsmännen misstänks sedan ha tänt eld på en bil och flytt i båt ut på Mälaren.

Tipsa | Aftonbladet

Söndagens tävlingar hade just avslutats när beväpnade män vid 19-tiden tog sig in på galoppbanan Bro Park i Upplands-Bro utanför Stockholm.

Enligt en källa med insyn i fallet har vittnen uppgett att gärningsmännen före rånet låg gömda i buskar. Männen misstänks ha kommit över ett sjusiffrigt belopp vid rånet.

– Man har inte skjutit, men vi rubricerar det som fullbordat grovt rån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska två av männen ha varit beväpnade med pistol och den tredje med ett automatgevär.

– Vittnen har pratat om automatvapen. Det är väldigt svårt att veta vad det var för typ, men det var den informationen vi fick initialt, säger Lars Byström.

Kastade fotanglar

Efter rånet ska gärningsmännen enligt uppgift till Aftonbladet ha flytt i en stulen svart Audi på E18 där misstänkta medbrottslingar kastat ut fotanglar.

– Man har tydligen placerat ut sådana för att försvåra vårt arbete och skapa en allmän villervalla, säger Lars Byström.

En misstänkt flyktbil hittades senare norr om brottsplatsen, bekräftar polisen.

– Vi hittade en brinnande bil, därmed inte sagt att det är flyktbilen, men i vilket fall spärrade vi av runt den. Därefter har vi inget konkret, säger Lars Byström.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare misstänks rånarna ha flytt med båt ut på Mälaren.

– Vi utesluter inget, vi får se vad vi kommer fram till, säger Lars Byström.

Källor till Aftonbladet uppger att polisen har lagt ut spikmattor i hopp om att få fast gärningsmännen.

– Nu vidtar vi rutinmässigt vissa åtgärder – vi spärrar av brottsplatsen, vi försöker fånga upp vittnen, våra tekniker är förmodligen på plats, vi bedriver så kallad inre spaning och kollar i våra egna register om vi har något som kan ge något, säger Lars Byström.

"Det tar hårt"

Ulf Hörnberg, vd för Bro Park, var inte själv på plats på galoppbanan när rånet skedde men har fått information av sin säkerhetschef.

– De slog till strax efter att dagens tävling avslutats. Vi har inga fysiskt skadade personer. Det var ett händelseförlopp som gick väldigt fort, de kom snabbt in, genomförde ett rån och åkte sedan därifrån i hög hastighet, säger han.

Framför allt tänker han nu på personalen som hamnade mitt i rånet.

– Det tar hårt på personer som får vapen riktade i ansiktet på sig. Det är sådant vi får ta hand om på ett bra sätt, säger Ulf Hörnberg.

Rånarna slog till mot Bro Parks vadslagningskontor. I helgen har Festival of Swedish Racing anordnats, vilket enligt vd Hörnberg är en av årets största tävlingshelger.

Hur mycket pengar kan de ha kommit över?

– Jag vet inte det. Det går inte att svara på i dagsläget, säger han och fortsätter:

– Jag vill inte spekulera, men det skulle kunna röra sig om något hundratusental kronor. Jag vet inte hur många toto-kassor de har kommit över.

Personalen får stöd

Ulf Hörnberg kan heller inte svara på hur många i personalen som mötte och hotades av rånarna.

– Det gick väldigt, väldigt fort, jag vet inte hur många som blev utsatta.

Vad gör ni för att hjälpa personalen?

– Vi ser till att de får det stöd de behöver. Man reagerar väldigt olika. Efter bästa förmåga får vi stötta för att de ska klara den här situationen.

Helgens evenemang på galoppbanan beskrivs så här på arrangörens hemsida: ”Runt åtta miljoner kronor delas ut till hästägarna denna helg som toppas av 2016 års upplaga av Stockholm Cup International där det rids om totalt 1,4 miljoner kronor”.

Ingen person ska ha skadats i samband med rånet.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rånet mot galoppbanan Bro Park

ÄMNEN I ARTIKELN

Rånet mot galoppbanan Bro Park

Upplands-Bro

Brott