”Kent Ekeroth slog mig efter skämt om järnrörsskandalen”

Daniel skämtade om järnrörsskandalen – då ska SD-toppen Kent Ekeroth ha slagit honom med knytnäven i ansiktet.

– Jag fick en fet smäll och blev svullen, säger han.

Ekeroth själv håller fast vid att han agerade i självförsvar.

Tipsa | Aftonbladet

20-årige Daniel köade till klubben Solidaritet nära Stureplan mitt i Stockholm vid 02.30-tiden på onsdagsnatten. En bit längre fram stod Kent Ekeroth, profilerad riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, tillsammans med en vän.

– Han ville komma in, men nekades av vakterna. Han gick ut ur kön och förbi mig. Jag mötte hans blick och sa något i stil med: ”Hade du kul med järnrören?”, säger Daniel.

Han fortsätter:

– Då slog han mig med knytnäven rakt i ansiktet. Jag fick en fet smäll och blev svullen i ansiktet. Jag blev helt chockad. Det är helt sjukt att han hoppade på mig.

Det svenska hatet: Kent Ekeroth spelar spelet

Slagen i ansiktet

Ekeroths livvakter grep snabbt in, och tillkallade polis. Daniel hamnade några meter från riksdagsledamoten.

– De stoppade honom från att göra något mer.

Polis som kom till platsen ska ha sagt till honom att situationen kommer att ”följas upp”.

– Kent Ekeroths livvakter sa också till mig att de visste att det var han som gjort fel, säger Daniel, och fortsätter:

– Jag kände att jag inte kunde göra något mot honom eftersom det är en riksdagsman och jag förstår bättre än att slå honom.

Daniel vill lyfta fram att det centrala inte är att just han blev utsatt.

– Att han slog just mig är irrelevant, men jag känner ett ansvar att offentliggöra detta för att göra folk uppmärksamma på att det sker. Kent Ekeroth har gjort liknande saker flera gånger förut. Att en riksdagsledamot slår en människa på grund av en kommentar är sjukt.

– Det känns otroligt viktigt att berätta detta för att folk ska få veta vilka företrädare som sitter i riksdagen och att de gör sådana här saker. Det är också viktigt för mig att få fram att jag inte slog tillbaka.

Tillbakavisar Ekeroths förklaring

I ett sms till Aftonbladet skriver Kent Ekeroth att han i själva verket agerade i självförsvar:

”Jag hade sällskap av två Säpo-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackerat mig. Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka.”

Den bilden stämmer inte överens med det verkliga händelseförloppet, enligt Daniel.

– Det låter helt sjukt att han sagt så. Jag sa en kommentar till honom, varpå han slår mig i ansiktet. Ingen gav sig på honom, säger han.

Simon Bynert, pressekreterare på Säpo, bekräftar att personskyddet vidtog säkerhetsåtgärder i samband med händelsen. Med hänvisning till förundersökningssekretessen vill han dock inte gå in på några detaljer. Det är Säpo som har hand om utredningen av fallet.

– Det ligger inom ramen för vårt uppdrag att hantera skyddet av den centrala statsledningen, säger Simon Bynert.

Fotnot: Daniel heter egentligen något annat

Publisert:

LÄS VIDARE