Här är nio uttalanden från Trump som har chockat USA

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Varje dag skapar Donald Trump, 69, chockrubriker med sina grova, elaka och sexistiska citat.

Samtidigt blir tanken på en "President Trump" allt svårare att avfärda.

Här är nio uttalanden som skrämmer slag på USA.

Efter supertisdagen tycks vägen ligga öppen för Donald Trump att bli republikanernas presidentkandidat. Därmed är det också fullt tänkbart att affärsmannen nästa år svärs in som USA:s president.

Trumps ständiga angrepp på motkandidater, kvinnor, minoriteter, journalister och andra som kommit i hans väg går helt klart hem bland breda grupper av väljare.

Samtidigt sprider hans ord skräck tvärs igenom det amerikanska samhället bland de som fasar för att han blir USA:s näste president – hela vägen upp till den absoluta toppen av det republikanska partiet.

Här är nio politiska uttalanden från Trump som ger hans motståndare kalla kårar.

Om mexikaner:

”När Mexiko skickar hit folk skickar de inte sina bästa… De tar hit droger. De tar hit brottslighet. De är våldtäktsmän. Och, skulle jag gissa, några bra.”

(New York, 16 juni)

Kommentar: Trumps har gång på gång kopplat samman mexikanska invandrare med brottslighet för att rättfärdiga ett av sina viktigaste förslag: att bygga en mur mot Mexiko. Uttalandena tycks gå hem bland många republikanska väljare, men hotar att skrämma bort latinamerikanska grupper. Enligt en faktagranskning i tidningen Washington Post saknas bevis för att migranter skulle begå mer brott än USA-födda amerikaner.

Om att stoppa muslimer vid gränsen:

”Jag vill se ett totalt och komplett stopp för muslimer som vill resa in i USA”

(Pressmeddelande, 7 december)

Kommentar: Förslaget att förhindra muslimer från att resa in i USA är möjligen Trumps mest extrema hittills. Affärsmannen har genom sitt förslag anklagats för att sprida hat, göda extremism – och i förlängningen göra USA mer utsatt för terrorister.

Om att döda terroristernas familjer:

”När de säger att de inte bryr sig om sina egna liv måste du döda deras familjer”

(Fox News, 2 december)

Kommentar: Trumps löften om att inte bara döda terroristerna utan också deras barn och andra familjemedlemmar har väckt upprörda känslor. Att medvetet döda civila är ett krigsbrott och skulle enligt kritikerna svärta USA-bilden och därmed vara kontraproduktivt. Här har Trump dock för en gång skull tvingats backa något från sitt eget uttalande.

Om president Putin:

”Putin är en stark ledare. Han gör köttfärs av vår president.”

(Tv-intervju, 20 december)

Kommentar: Den ryske presidenten hade visserligen tidigare uttryckt sitt gillande om Trump. Men komplimangen måste ändå anses uppseendeväckande. Den auktoritäre Vladimir Putin leder ett land som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter och för att destabilisera Ukraina och Mellanöstern.

Om klimatförändringen:

”Idén med den globala uppvärmningen skapades av och för kineserna för att göra amerikansk tillverkningsindustri icke-konkurrenskraftig”

(Twitter, 6 november 2012)

Kommentar: Att ifrågasätta klimatförändringen är visserligen ”mainstream” inom det republikanska partiet. Att sprida grundlösa konspirationsteorier som i den här, visserligen några år gamla, tweeten är däremot häpnadsväckande.

Om kvinnors utseende:

”Titta på det där ansiktet. Skulle någon rösta på det? Kan ni tänka er det på vår nästa president?”

(Rolling Stone Magazine, 9 september)

Kommentar: Attacken på den enda kvinnliga motkandidaten Carly Fiorina väckte avsky bland USA:s feminister och stora grupper kvinnliga väljare. Ändå var den bara en i raden av sexistiska angrepp på kvinnliga politiker och journalister. Budskapet från Trump till såväl de egna väljarna som det politiska etablissemanget är glasklart: han struntar fullständigt i allt som kallas politiskt korrekt.

Om att skendränka terrormisstänkta:

”Säg inte att det inte funkar. Tortyr funkar. Okej?”

(South Carolina, 17 februari)

Kommentar: Trump vill återinföra skendränkning och snarlika förhörsmetoder, som Obama förbjöd och som FN klassar som tortyr. Det är han inte ensam om. Men där andra förespråkare av skendränkning brukar vakta sina tungor hymlar Trump inte med vad det handlar om – tortyr.

Om tidigare krigsfången och senatorn John McCain:

”Han är ingen krigshjälte. Han var en krigshjälte för att han tillfångatogs. Jag gillar människor som inte tillfångatas.”

(Iowa, 18 juli)

Kommentar: Den tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain blev en av de första av många republikanska toppar att utsättas för Trumps elakheter. McCain var krigsfånge i Vietnam, samtidigt som en ung Trump besökte barer på Manhattan. Att ifrågasätta krigshjältar är vanligtvis politiskt självmord i USA. Trump kommer dock undan, än en gång.

Om Apples vd Tim Cook:

”Jag skulle ge mig på honom så hårt, du kan inte föreställa dig, så att hans huvud skulle snurra hela vägen tillbaka till Silicon Valley”

(South Carolina, 16 februari)

Kommentar: Man skulle kunna tro att affärsmannen Trump vill hålla sig väl med näringslivet. Icke. Trumps frihandekritik och hot om att tvinga Apple och andra företag att flytta hem fabriker till USA har skakat Wall street. Att han själv syr sina "Trump"-kläder i Mexiko och Kina och nyligen uppmanade till bojkott mot Apple från sin egen Iphone tycks – i vanlig ordning – spela mindre roll.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM