Här är polisens nya superhelikoptrar

NYHETER

Polisens nya helikoptrar har den mest uppdaterade tekniken i världen. Den är utrustad med värmekamera, speciella sensorer och en väldigt avancerad autopilot, vilket gör den till ett supervapen mot brottslingar.

Summan för de sju superhelikoptrarna är 440 miljoner kronor.

I början på året byttes polisens gamla helikoptrar ut mot sju nya, uppdaterade flygmaskiner av modell Bell 429. De polisiära systemen är mer moderna med bättre värmekamerafunktion och bättre kvalitet på den tekniska utrustningen överlag.

– Vi har redan fått positiva effekter som vi märker av. Vi kan se bättre med våra sensorer, vi kan se detaljer på större avstånd något som vi inte kunde tidigare, säger helikopterpiloten Göran Ramström.

Bekämpar från luften

Senast i dag användes den nya polishelikoptern efter det väpnade rånet mot en guldsmedsbutik vid Hallunda Centrum i Stockholm. Ett typiskt fall för brottsbekämparna från luften.

– Ser man gärningsmän åka ifrån en brottsplats i en bil kan vi enkelt följa dem se vart de tar vägen och samtidigt dirigera dit markpatruller. Under tiden vi gör detta dokumenterar vi den här färden på videofilm som sedan kan vara ett bra hjälpmedel under en rättegång eller i själva utredningsarbetet. Säger Göran Ramström.

Dyr prislapp

Helikoptern med besättning rycker ut dagligen för att bland annat bekämpa grova brott, söka efter försvunna personer, dokumentera brottsplatser och flyktvägar men även jobba förebyggande mot brott. Helikoptrarna kommer att vara stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden där operatörerna kommer att fortsätta att bekämpa brott från luften.

De nya helikoptrarna kostade ungefär 440 miljoner kronor och är till en viss del bekostade av försäljningen av de gamla helikoptrarna.