"Kristi brud" talar ut i tv

NYHETER

"Pastorn och jag hade en komplicerad relation"

"Kristi brud" talar nu för första gången ut om morddramat i Knutby.

I en tv-intervju berättar Åsa Waldau, 38, om hur hon i det längsta skyddade Helge Fossmo - pastorn som dömts till livstids fängelse.

- Vi hade en komplicerad relation, säger hon.

Foto: ULF HÖJER
Åsa Waldau talar nu ut om morddramat i Knutby. Tv-journalisten Stina Lundberg Dabrowski har fått den första intervjun.

Det är tv-journalisten Stina Lundberg Dabrowski som har fått den första intervjun med Åsa Waldau, vars syster Alexandra Fossmo sköts ihjäl av barnflickan i januari i år.

Kvinnan som blivit riksbekant som "Kristi brud" träffade Stina Lundberg Dabrowski nyligen och berättade öppet om tragedin.

Skyddade Helge i det längsta

Om hur hon med hjälp av pastorn förvandlade sig till Kristi brud sedan hon flyttat till Knutby. Om hur en komplicerad relation som byggde på makt växte fram mellan dem.

Om hur hon efter mordet och mordförsöket i det längsta skyddade mannen som enligt Uppsala tingsrätt är hjärnan bakom barnflickans våldsbrott.

Om hur hon en dag insåg att hon blivit förd bakom ljuset och bestämde sig för att gå till polisen och berätta allt hon visste. Att Helge Fossmo sagt till henne att han sju gånger drömt att han sett första hustrun död i badkaret - innan hon hittades död i just ett badkar. Att han efter giftermålet med Waldaus syster sa till henne att hans fru skulle "tas hem" så att han kunde gifta sig med barnflickan.

"En mörk och ond saga"

Det var, skriver SVT i ett pressmeddelande, "en mörk och ond saga fylld till bredden av sex, svek och våld".

- Jag skrev ett brev till Åsa Waldau precis efter rättegången. Jag berättade att jag ville intervjua henne och redogjorde för vad jag ville ta upp, säger Stina Lundberg Dabrowski.

Efter ytterligare kontakter bjöds tv-journalisten hem till Waldau på middag. Stina Lundberg Dabrowski fick inför ett tiotal personer ur församlingens innersta krets berätta om vad hon ville ta upp.

Själva intervjun pågick i tre timmar, ett material som nu ska klippas ner till ett 30 minuter långt program som sänds i SVT 2 den 3 september.

- Hon visade mig runt i villan där hennes syster mördades. Det är helt ombyggt där nu, säger Lundberg Dabrowski.

- Det kändes overkligt. Och det var ju självfallet väldigt känslomässigt för henne.

Forcerats in i kändisskap

Varför fick just du intervjun?

- Jag tror att hon kände att hon någon gång måste tala ut. Hon har ju levt under en oerhörd press. Och i tv är ju sannolikheten större att hennes ord kommer ut på det sättet hon uttalat dem.

- Jag har varit med länge, och jag tror hon kände att jag inte skulle använda henne till att själv klättra i karriären.

Stina Lundberg Dabrowski vill inte avslöja om Åsa Waldau kommer att göra det hopp som blivit något av ett signum för hennes intervjuer.

Peter Gembäck, pastor i Knutby, tror att intervjun är ett undantag.

- Åsa Waldau har forcerats in i ett ofrivilligt kändisskap, som hon inte vill ha.

- Hon vill inte bli igenkänd på gatan, hon vill inte ha en massa människor som tycker en massa saker om henne.

Oisín Cantwell