Kronprinsessan stolt över svenskarna

NYHETER

Victoria rörd när hon tackade läsarna för deras givmildhet

En rörd kronprinsessa tackade igår Aftonbladets läsare för deras stora givmildhet.

– Jag är stolt över vad svenska folket bidragit med och fortsätter att ge i form av pengar och annat stöd, säger hon.

I går avslutades den insamling till tsunamins offer som Röda korset, Aftonbladet och TV4 genomfört tillsammans.

Resultatet har överträffat allas mest optimistiska förväntningar: närmare 362 miljoner kronor har läsarna och tittarna skänkt.

Mycket personligt

När insamlingen igår summerades med en stillsam sändning i TV4 uttryckte kronprinsessan Victoria både beundran och tacksamhet inför resultatet.

– Det är helt fantastiskt. Man blir ödmjuk inför den beslutsamhet att hjälpa till som svenska folket har visat upp under de här tre veckorna, säger hon.

Kronprinsessan berättade i går också mycket personligt hur katastrofen i Asien gjort att kungafamiljen äntligen kunnat börja tala om den inkapslade sorg som hela familjen burit på i många år.

Kungens pappa gick bort i en flygolycka på Kastrups flygplats 1947 när kungen inte ens hade hunnit fylla ett år. Kungen berättade nyligen i ett tal om sin sorg och ensamhet då flygolyckan var ett tabubelagt ämne i familjen.

Väckt mycket känslor

– Vi gick igenom talet och ändrade flera gånger. Sedan fortsatte mamma och pappa att ändra och diskutera det hela, säger Victoria.

Det är först nu som kungen förmått öppet prata om sin fars död, berättar hon.

– På samma sätt som jag tror pappa tidigare känt har jag och mina syskon förstått att det har varit något man inte talar om. Men det känns skönt i dag att vi pratar om det på ett helt annat sätt.

– Jag tror att det här har väckt mycket känslor långt inne i pappa, säger hon.

Ska besöka området

Kronprinsessan Victoria planerar nu att besöka de katastrofdrabbade områdena inom en snar framtid.

– Min första reaktion var att åka ner på en gång. Men efter att ha diskuterat med mamma och pappa inser jag att jag nog gör mest nytta här i Sverige.

– Men eftersom jag sedan länge har en planerad resa för att titta på olika svenska biståndsprojekt i Asien räknar jag också med att kunna besöka de områden som drabbats av tsunamin, säger hon.

Olle Castelius