Inställda tåg mellan Malmö och Stockholm

NYHETER

Trafiken igång först i slutet av veckan

Det dröjer till slutet på veckan innan SJ får i gång trafiken på stambanan mellan Stockholm och Malmö.

Från måndagen garanterar SJ ersättningsbussar på drabbade sträckor, men de garanterar inte tidtabellen.

SJ meddelade på söndagskvällen att trafiken mellan Malmö och Stockholm inte kommer i gång förrän senare i veckan. Det blir i stället tåg och buss en lång sträcka vilket kommer att ta mycket längre tid, enligt SJ:s pressinformation.

Mellan Göteborg och Malmö går tåg och ersättningsbuss på olika avsnitt längs banan. Tågen mellan Stockholm och Karlstad kommer i gång på måndagsmorgonen.

Redan på söndagskvällen kvällen lyckades få i gång trafiken mellan Stockholm och Göteborg.

Resegarantin gäller inte

SJ har målsättningen att skaffa fram ersättningsbussar under kommande vecka på stillastående linjer men bolaget garanterar inte avgång enligt tidtabell. Enligt SJ:s pressinformation kommer inte resegarantin att gälla för de resenärer som drabbades under söndagen.

– Pendeltågstrafiken längs sträckan Norrköping, Linköping och Tranås samt i Skåne och i Göteborg hoppas vi kunna köra i full omfattning måndag morgon, och ambitionen är att ersätta med buss där det inte går att köra tåg, sade Sven-Ingvar Håkansson på SJ:s presstjänst till TT.

Vissa linjer öppnas dock kanske inte förrän om flera dagar. Exempelvis är spåren längs sträckan mellan Göteborg och Kalmar/Karlskrona blockerade med nedfallna träd och kommer sannolikt inte öppnas för trafik förrän senare i veckan, enligt SJ.

Fåtal tåg rullade

Endast ett fåtal tåg söder om Mälardalen gick över huvud taget på söndagen. Lokaltrafiken i västra Götaland och södra Sverige stod stilla med undantag av Öresundstågen, Malmö–Höör, Malmö–Helsingborg och Göteborg–Kungsbacka.

Norr om Stockholm och i Mälardalen gick tågen förutom på sträckan Uppsala, Sala, Västerås, Eskilstuna till Norrköping där trafiken låg nere på grund av träd på spåret.

– Nästan alla störningar beror antingen på strömavbrott eller träd på spåret. Vi har också fall där kontaktledningsstolpar i stål böjts av den hårda vinden, sade Håkansson.

Inställda turer

Destination Gotland fick under förmiddagen ställa in turer på grund av hårt väder, och senare turer under dagen sköts upp flera timmar. Dessutom skadades kajen i Visby hamn på grund av vädret.

– När vinden låg på sidan på färjan Gotland så blev trycket mot kajen så hårt att fenderverket trycktes sönder, säger Per-Erling Evensen på Destination Gotland.

Även fartyget skadades när det nötte mot kajen.

Från Trelleborg var färjorna till Rostock och Travemünde kraftigt försenade.

Även Ålandstrafiken drabbades men trafiken kom i gång på eftermiddagen, enligt den finska nyhetsbyrån FNB.

Under de tidiga morgontimmarna befarades problem för flygtrafiken, men enligt Luftfartsverket lyfte och landade planen obehindrat på de stora flygplatserna.

Robert Triches/TT , Magnus Johansson/TT