Anhöriga uppmanas höra av sig igen

NYHETER

Nya uppgifter från Rikspolisstyrelsen (RPS) över antalet saknade svenskar efter flodvågskatastrofen dröjer.

Samtidigt uppmanar polisen anhöriga att höra av sig på nytt.

Efter att i mer än en vecka ha arbetat med att kontrollera UD:s listor över saknade ber nu polisen anhöriga att på nytt ta kontakt. Det säger Rikskriminalpolisens talesman Mats Nylén till SVT:s Aktuellt.

I tv-inslaget uppmanar Nylén även personer som varit i Thailand och kommit hem att höra av sig igen. Det vill säga minst 15000 personer.

– Nej, nej så menade jag naturligtvis inte. Uppmaningen rör personer som har anmält saknade men sedan inte talat om att dessa kommit till rätta. Det gäller också personer som tidigare kontaktat polis och UD för att anmäla saknade, men känner att de inte fått någon respons, säger Mats Nylén till TT.

Polisen trodde i början av veckan att man skulle kunna ge säkra siffror över försvunna och döda inom några dagar men arbetet var svårare än väntat.

Kritik har kommit från anhöriga som vänt sig till polisen och vägrats få veta om en försvunnen finns på listan.

Innan polisen går ut med nya siffror vill de vara säkra.

Ingen svensk dödsattest

– Vi jobbar hela tiden med de här mängderna material och har nu skickat ut patruller som besöker alla dem som rapporterat om saknade, säger pressekreterare Carolina Ekéus.

Trots att flera kroppar först hem till Sverige förblir den officiella listan över antalet döda svenskar i flodvågskatastrofen tom.

– Ingen svensk dödsattest har ännu skrivits ut. Arbetet pågår med de kroppar som kommit hem och dödsattesterna skrivs ut av rättsläkaren, berättar Ekéus.

Visserligen finns ett antal döda svenskar i Thailand, men deras identitet har ännu inte slutligen fastställts enligt de regler som RPS har. Någon ny transport från Thailand med döda svenskar väntas inte inom den närmaste tiden.

Medan allmänheten och medierna, efter onsdagens kammarrättsdom, inte får ta del av listan med namnen på de saknade undersöker nu RPS om man kan göra ett undantag från sekretessen och lämna ut namnen till bankerna. Polisen har nämligen fått en formell förfrågan från Bankföreningen.

– Vi tittar nu på hur informationen ska kunna lämnas till bankerna på ett säkert sätt och vi har ännu inte fattat något beslut, säger Carolina Ekéus.

Löpande kontakter

För bankerna är informationen nödvändig för att de ska kunna fatta rätt beslut och hjälpa anhöriga. Bankerna har till exempel inte rätt att lämna ut uppgifter om saknad persons bankförbindelse, eftersom uppgifterna är skyddade av banksekretess. Därför behövs tillförlitlig information om att personen är saknad och att den anhörige kan anses vara berättigad att ta del av uppgifterna från banken och komma åt en anhörigs konto.

Också Försäkringsförbundet, försäkringsbolagens branschorganisation, är av ungefär samma skäl som Bankföreningen intresserad av att få namnen på saknade, men har inte lämnat någon formell ansökan.

– Vi har löpande kontakter med RPS och träffar dem i dag och i nästa vecka. Så de känner väl vårt intresse, säger Anders Beskow, förbundets vice vd, som dock inte utesluter att också försäkringsbolagen formellt kräver att hemligstämpeln lyfts för dem.

Fler artiklar:

TT