Bomber kunde inte stoppa väljarna

NYHETER

Minst 27 döda på valdagen i Irak

Foto: Irakiska säkerhetsvakter bevakar en vallokal i Sadr City. Men trots rigorösa säkerhetsåtgärder lyckades flera självmordsbombare med sina uppdrag.

Iraks upprorsmakare utlöste en våg av attacker mot valet i Irak på söndagen.

Enligt AFP hade 27 människor dödats i självmordsdåd och granatattacker mot vallokaler.

I Bagdad dödades flera människor då en självmordsbombare sprängde sig själv i en väljarkö.

I en buss full med sunniarabiska väljare hade en bomb placerats och fem personer dog när den exploderade.

Foto: Många irakier trotsade hoten och gick och röstade.

Den jordanske terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi tog på sig skulden för flera av attentaten. Så sent som i lördags hotade han att bomba vallokalerna och döda alla som röstar.

I Bagdad utfördes hela nio självmordsattacker i snabb takt. I det värsta attentatet, i en kö utanför en vallokal i östra delen av huvudstaden, miste sex väljare livet.

Fyra personer dödades i en attack i den stora shiamuslimska slummen Sadr-staden i Bagdad, och ytterligare fyra miste livet i ett självmordsdåd i västra Bagdad.

En bombman utlöste sin sprängladdning utanför justitieminister Malik al-Hassains hem när han var ute och röstade. Två livvakter skadades.

En självmordsbombare utlöste en bomb i en buss full med sunniarabiska väljare och dödade fem, uppger AFP. Bomben var planterad inne i bussen, rapporterar AFP och Reuters.

Bussen var på väg mot staden Mahawil från byn Abu Alwan söder om Bagdad, skrev AFP och angav en polis som källa.

”Huvudet högt”

Premiärminister Iyad Allawi, som själv röstade i den hårdbevakade ”gröna zonen” i Bagdad, uppmanade sina landsmän att trotsa våldsdåden och gå och lägga sin röst.

– Det är en dag då irakier kan hålla huvudet högt eftersom de trotsar terroristerna och börjar forma sin framtid med egna händer.

Många shiamuslimska och kurdiska väljare vågade sig till vallokalerna trots hoten. Men i Iraks sunniarabiska områden väster och norr om Bagdad, där våldet varit som värst, var det få som vågade sig ut och flera vallokaler förblev stängda. Ett lågt valdeltagande bland sunniter kan underminera valets trovärdighet.

Det totala valdeltagandet i landet ser ut att bli uppåt 50 procent eller ännu högre, meddelade politiska partier i Irak som själva övervakar valet vid lunchtid på söndagen. Officiella siffror väntas senare.

”Kom frivilligt”

Cirka 14,2 miljoner irakier är berättigade att rösta i de 5 500 vallokalerna landet över. I ett försök att stoppa våldsverkarna har Iraks gränser spärrats av, flygplatser stängts och all privat fordonstrafik är förbjuden på valdagen.

I den heliga shiamuslimska staden Najaf köade folk utanför vallokalerna redan när de öppnade klockan sju på morgonen. 80-åriga Mahdiya Salih, täckt från topp till tå av sin svarta slöja, var påtagligt stolt över att delta i Iraks första demokratiska val på 50 år.

– Jag tvingades ofta rösta under Saddam Hussein. I dag kom jag frivilligt för att rösta på min kandidat. Det är första och sista gången i mitt liv, sade hon till AFP.

En shiamuslimsk valallians, som stöds av den inflytelserike storayatollan Ali al-Sistani, väntas vinna en storseger i valet och ta hem huvuddelen av de 275 platserna i interimsparlamentet. Slutresultatet väntas dock först om cirka tio dagar.

Läs mer:

Tidigare:

TT