Han stal sin första bil när han var elva

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-07-29

Tony Olsson, 31, är fortfarande på fri fot. Nu jagas han av polis över hela Sverige.

Här är berättelsen om en livstidsdömd som stal sin första bil redan vid elva års ålder.

Fem år och två månader hade Tony Olsson suttit inne efter bankrånet på Östgöta Enskilda bank i Kisa och morden på polismännen.

När Aftonbladet besökte honom på Kumla i våras berättade han om Malexandermorden.

"Det spårade ur totalt"

- Vi rånade en bank. Det var ett ideologiskt brott. Det som hände sen ingick inte i någon planering. Det spårade ur totalt för oss allihop. Jag vill understryka att Jackie Ark-löv tagit på sig morden. Och jag vill inte säga att jag tappade kontrollen över en annan människa. Jag tror inte att det var nån som styrde nån där. Det är så jag ser det. Det var en kaosartad situation där i Malexander.

Tony Olsson föddes 1972 i Flemingsberg söder om Stockholm. Hans föräldrar skilde sig när Tony var bara några månader. När han var sju år flyttade de till Örebrotrakten, där han började första klass.

Lurades att stjäla

- Han var en mycket intelligent och påhittig pojke. Men han hade en hel myrstack i byxan och gjorde all skit man inte fick göra, säger mamman Britt-Inger Brodin.

Familjen flyttade igen och Tony var tvungen att byta skola. Britt-Inger träffade sin nuvarande make, som hon har tre barn tillsammans med.

Mamman menar att det var i mellanstadieåren problemen började.

- Vi hade en granne när vi bodde i Gällersta utanför Örebro, som var några år äldre än Tony. Han lurade Tony att följa med och stjäla bilar. Det här var hans avstampsbräda in i kriminaliteten, säger hon.

Knarkmotståndare

En nära vän från Örebro-tiden har klara minnen av Tony.

- Jag har alltid tyckt väldigt bra om Tony. Han är snäll och omtänksam, men är ju ingen ledare direkt.

De brevväxlar med varandra. Senaste brevet från honom kom i julas.

- Han passar inte in i mönstret på en fånge. Han röker inte, dricker knappt sprit och är knarkmotståndare.

Tony blev mobbad i skolan och började tidigt skolka från lektionerna. Han hoppade av i åttonde klass med 1,8 i medelbetyg. Istället började han praktisera på SJ.

Ledare i Riksfronten

I januari 1991 dömdes 18-årige Tony Olsson för första gången till fängelse. Han döms till ett och halvt år efter att bland annat ha hotat att skjuta invandrare.

Det är när han avtjänade straffet som han värvades till den nazistiska organisationen Riksfronten. Så småningom blev Tony Olsson själv ledare för Riksfronten i Örebro.

Fler artiklar:

Hanna Rydén

ANNONS