Al-Qaida hotar Norge

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorledare uppmanar till "kamp mot korsfararna"

Rösten påstås tillhöra terrorledaren Ayman al-Zawahri, utpekad som Usama bin Ladins närmaste man.

Rösten uppmanar muslimer överallt till attacker mot "korsfararna" och pekar ut bland andra USA, Storbritannien - och Norge.

Ayman al-Zawahiri.
Foto: AFP
Ayman al-Zawahiri.

Bandet spelades upp på den arabiska satellitkanalen al-Jazira på fredagen, uppger AP.

- Vi har just nu ingen kommentar. Vi har fått hot tidigare och tar det allvarligt, men önskar inte att kommentera närmare, säger Eirik Bergesen, informationsrådgivare vid norska utrikesdepartementet i Oslo.

Rösten på bandet uppmanar muslimer i hela världen att inte vänta längre utan agera - "annars slukas vi alla, land efter land".

- Unga får inte vänta på någon och måste börja göra motstånd nu. Ta lärdom av Irak, Afghanistan och Tjetjenien, säger rösten.

Mannen på bandet säger också att det är varje muslims plikt att befria Palestina, skriver Reuters.

Han uppmanar till attacker mot USA, Israel och Storbritannien - men också mot Australien, Frankrike, Polen, Norge, Sydkorea och Japan, "eftersom de deltagit i ockupationen i Afghanistan, Irak eller Tjetjenien" och på så sätt sägs ha hjälpt Israel.

Länderna pekas ut som mål för "organiserat motstånd mot korsfararna".

Andra på en månad

Enligt al-Jazira tillhör rösten på bandet egyptiern Ayman al-Zawahri, knuten till terrornätverket al-Qaida och tidigare utpekad som ansvarig för flera av de blodigaste attackerna i Irak.

Bandet är det andra av samma typ som offentliggjorts på mindre än en månad.

Den 9 september sändes ett annat band som påstås ha varit intalat av al-Zawahri. Enligt amerikanska underrättelsetjänsten CIA tillhör rösten på det bandet med stor sannolikhet al-Zawhari.

USA erbjuder en belöning på upp till 25 miljoner dollar för information som leder till att man tillfångatar eller dödar al-Zawahri.

Caroline Olsson

Publicerad: