Grannen fann bondens döda kropp i hallen

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre lantbrukare mördade i Småland sedan i somras

GISLAVED

Vid ytterdörren i sitt hus på en gård norr om Gislaved mötte den 54-årige lantbrukaren mördaren. Kroppen hittades av en granne.

Mordet är det tredje på kort tid i Småland. Samtliga offer är lantbrukare.

BODDE ENSAM Den 54-årige lantbrukaren bodde ensam på sin gård i Båraryd, norr om Gislaved. När en granne kom på besök fann han gårdens ägare i hallen - mördad. Enligt polisen kan dådet ha skett i samband med ett rån.
Foto: KAI REHN
BODDE ENSAM Den 54-årige lantbrukaren bodde ensam på sin gård i Båraryd, norr om Gislaved. När en granne kom på besök fann han gårdens ägare i hallen - mördad. Enligt polisen kan dådet ha skett i samband med ett rån.

15 poliser arbetar nu med det nya mordfallet, men någon misstänkt gärningsman finns ännu inte.

Gården ligger i närheten av kyrkan i Båraryd, ett litet samhälle norr om Gislaved. För drygt en vecka sedan, den 26 januari, kom en granne på besök till lantbrukaren. I hallen innanför entrédörren låg en död man - gårdens 54-årige ägare.

- Rättsläkarens preliminära rapport visar att mannen utsatts för våld, säger kommissarie P O Östlund som leder utredningen.

Kan vara rånmord

- Vi utgår ifrån att han blivit mördad och att dådet kan ha samband med ett rån - vad som försvunnit i huset får den tekniska undersökningen visa.

Ett stort antal människor i området har hörts om iakttagelser under det aktuella dygnet.

- Här har förekommit en del stölder på senare tid, bilar som inte är kända i bygden har cirkulerat, säger en boende i samhället.

Den mördade lantbrukaren bodde ensam på gården, hans barn är vuxna. Han har sysslat med skogsbruk och maskinhandel i mindre skala.

- En lugn och trevlig person, hjälpsam och mycket omtyckt. Ingen kan ha velat honom illa, säger en granne.

Mordet i Båraryd är det tredje i Småland sedan i somras. I alla tre fallen har lantbrukare fallit offer.

Bindel för munnen

Den 23 juli hittades Yngve Kristensson, 55, på sin gård i Sjöboda söder om Ljungby, fastbunden i en stol i finrummet. Han hade utsatts för grov misshandel, bland annat kraftiga slag mot huvudet. Därtill hade hans mun och näsa täppts till med en tygbindel. 15 000 kronor saknades.

Tre män från f d Jugoslavien greps och dömdes för rånmordet.

Död i badrummet

Också Rolf Nilsson, 52, biffdjursuppfödare i Urshult utanför Växjö, föll offer för rånmördare. Den 9 januari kom hans sambo hem vid 22-tiden på kvällen och upptäckte att någon brutit sig in i huset. I badrummet låg Rolf Nilsson misshandlad till döds.

De två gärningsmännen, båda från f d Jugoslavien, flydde från gården i offrets bil men greps under natten i Skåne.

Ebba von Essen

Publicerad: