10 000 hushåll utan ström

NYHETER

Fortsatta problem för elnätet efter nya snöfal

Knappt hade elbolagen hunnit samla sig efter helgens strömavbrott förrän blötsnö och blåst orsakade nya problem på måndagen.

Lägre temperaturer bidrog dessutom till att vägbanor frös med trafiksvårigheter som följd.

Den tunga snön orsakade störst problem i Västra Götaland där ungefär 5000 av Vattenfalls kunder var strömlösa på måndagsmorgonen.

Vid tiotiden på kvällen hade majoriteten av kunderna fått tillbaka strömmen. Men fortfarande saknade närmare 300 kunder ström. Värst var det i området söder om Enköping. Även i Vårgårda och Motala var det strömlöst på flera håll.

Under dagen arbetade fyra helikoptrar med att besiktiga ledningsnätet. Och allteftersom felen hittades och lagades, så sjönk antalet strömlösa kunder.

Närmare 100 personer var i västra Sverige engagerade av Vattenfall för att röja i skogen och reparera trasiga ledningar.

Även kraftbolagen Fortum, Sydkraft och Göteborg Energi rapporterade om elavbrott, men konstaterade vid lunchtid på måndagen att nästan samtliga kunder då fått strömmen tillbaka.

Totalt drabbades omkring 10000 abonnenter runt om i landet.

Ovädret påverkade även väglaget. Flera mindre trafikolyckor och avåkningar rapporterades från Värmland och Västra Götaland.

På västra stambanan mellan Skövde och Laxå tvingades Banverket att stänga båda spåren efter att snötyngda träd lagt sig över en kontaktledning.

-Det var röjt efter någon timme, säger Thomas Boström vid Banverkets pressjour.

En liknande incident inträffade mellan Västerhaninge och Nynäshamn.

Då får du ersättning

TT