Polisen sålde bil som innehöll knark

Publicerad:
Uppdaterad:

Köparna fastnade i tullen - dömdes till fem års fängelse

De två männen i San Diego, USA, köpte en beslagtagen begagnad bil av polismyndigheten. Vid den mexikanska gränsen väntade en obehaglig överraskning: tullarna hittade sju kilo marijuana – som den amerikanska polisen inte upptäckt.

Francisco Rivera och Alfonso Calderon köpte bilen i San Diego vid en auktion, där beslagtagna bilar som använts till smuggling och andra brott såldes av polismyndigheten.

Föga anade de två att bilen fortfarande innehöll drygt sju kilo knark – som polisen missat, uppger den amerikanska tv-kanalen CBS.

Dömdes till fem års fängelse

De mexikanska tullarna vid gränsen till USA hittade marijuanan och Rivera och Calderon åtalades. Domaren trodde inte på att den amerikanska tullen – med hundar och tekniska hjälpmedel – hade missat att upptäcka knarket och de två dömdes till fem års fängelse för narkotikasmuggling. Och från de amerikanska myndigheterna fick Rivera och Calderon ingen hjälp.

– De vände oss ryggen när vi behövde dem som mest. De orsakade problemen – de sålde en bil full med knark, säger Alfonso Calderon till CBS.

Riveras och Calderons frigavs efter att deras försvarare, Teresa Trucchi, lyckats bevisa att den mögliga marijuanan funnits i bilen långt före det att männen köpte bilen.

De berörda amerikanska myndigheterna avsvär sig ansvaret för bilen. Enligt dem faller ansvaret att kontrollera att bilen är drogfri på köparen, något som Trucchi vänder sig emot.

20 kilo marijuana

– Jag tror inte att ”i befintligt skick” för den vanlige konsumenten innebär att man är skyldig till brott om man köper en bil från polisen – som så småningom visar sig vara full med droger, säger Trucchi till CBS.

Det är oklart hur många bilar med knark som har sålts. Tidigare satt 67-årige affärsmannen Jose Aguado i amerikanskt fängelse i mer än tre månader efter att polisen hittat mer än 20 kilo marijuana i kofångaren till en beslagtagen bil som Aguado köpt på en likadan auktion. Dessutom har ytterligare minst en man gripits i Mexiko, efter att drygt 15 kilo marijuana hittats i en bil han köpt av de amerikanska myndigheterna.

Rickard Westman

Publicerad: