Svenske Abbas - kidnappad i Irak

Pistolmän tvingade in honom i bakluckan

Abbas Ridha, 50, svensk med irakiskt ursprung, har kidnappats under vapenhot i Bagdad.

- Jag är jätterädd att han ska bli dödad, säger dottern Dunia Koukha, 26.

Är försvunnen Abbas Ridha återvände till sitt hemland Irak i maj. Nu har han kidnappats av beväpnade pistolmän och ingen vet vad som har hänt efter det.
Är försvunnen Abbas Ridha återvände till sitt hemland Irak i maj. Nu har han kidnappats av beväpnade pistolmän och ingen vet vad som har hänt efter det.

- En grupp okända män stoppade min pappas bil i Hillah, strax utanför Bagdad, i fredags. De hotade med pistoler, säger Dunia Koukha, som bor i Stockholm. Informationen om sin pappa har hon fått från släktingar som tidigare flytt från Irak till Iran.

Återvände i maj

- Min pappas fru, som är gravid, var också med i bilen. Männen kastade ut henne och tvingade ner pappa i bilens bagageutrymme. De sa åt hans fru att inte söka efter pappa.

Exil-irakiern Abbas Ridha återvände till Bagdad i maj förra året. Han är svensk medborgare och har bott i Spånga i Stockholm i över 20 år.

- Han kände att han måste resa tillbaka. Han sa: "Om alla stannar här, vem ska då lära irakierna demokrati?" säger Dunia Koukha.

Barnen kvar i Sverige

Abbas Ridha flydde undan Saddam Husseins förtryck.

En del av hans familj finns i dag i Iran, andra bor i Sverige. De sex barnen är bosatta runt om i Stockholmsområdet.

Svenska utrikesdepartementet har ingen information som säkert bekräftar kidnappningen.

Utbredd laglöshet

Läget är mycket osäkert i Irak och det finns därför ingen bemannad ambassad i landet. Ärendet sköts istället från ambassaden i Amman, Jordanien.

- Vi kontaktar övriga EU-länder och ser hur vi kan agera gemensamt. Det finns flera liknande fall i Italien och Frankrike, säger Nina Ersman på UD:s presstjänst.

Eftersom det fortfarande är mycket oroligt i Irak avråder UD starkt människor från att resa dit.

- Laglösheten är väldigt utbredd, säger Nina Ersman.

Anette Holmqvist

Publisert: