Offer för järnspettsmannen

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag möter Pernilla våldsmannen igen

Blåmärket är borta och smärtan har försvunnit.

Men efter tragedin i Åkeshov har Pernilla Henstam, 14, svårt att somna och rädslan retar rastlöst runt i magen.

I dag möter hon järnspettsmannen som attackerade henne.

SKADAD i armen Pernilla Henstam, 14, skadades i armen när hon attackerades av järnspettsmannen. Nu ska hon vittna i rättegången.
Foto: LASSE ALLARD
SKADAD i armen Pernilla Henstam, 14, skadades i armen när hon attackerades av järnspettsmannen. Nu ska hon vittna i rättegången.

För sex veckor sedan blev Pernilla Henstam slagen i armen av en 32-årig man som på eftermiddagen den 19 maj gick bärsärkagång i Åkeshov med en järnstång. Pernilla mötte honom några minuter efter att han slagit ihjäl Lennart Landin, 71, och skadat flera andra personer svårt.

- Jag blev så rädd och chockad att jag inte hade tid att känna efter. Jag tänkte bara att jag måste bort därifrån så fort som möjligt, berättar hon.

Vittna i dag

I dag ska Pernilla och de andra offren vittna inför Stockholms tingsrätt. Det blir första gången hon ser 32-åringen för när de möttes i slutet av tunneln under Bergslagsvägen upptäckte hon inte honom förrän det tunga, tjocka järnröret dunkade henne i högerarmen.

- Det känns som att det kommer att bli jobbigt att se honom, säger hon.

Efter attacken rusade Pernilla upp för trapporna intill tunneln. Hon fattar fortfarande inte hur hon fick med sig cykeln. En bit bort fick hon upp sin mobiltelefon och ringde mamma och bara skrek.

- Jag förstod inte då hur allvarligt det var, men försökte lugna henne och bad henne ta sig till sjukgymnasten som hon var på väg till. Det var först dagen efter i bilen jag insåg vad som hänt. Det kunde ju ha slutat mycket värre, säger Pernillas mamma Eva Henstam.

Hon är stolt över sin dotter som gjorde allt rätt. Hon sprang därifrån och kom undan.

Men samtidigt är hon orolig för hur händelsen i Åkeshov kommer att påverka dottern i framtiden och kanske begränsa henne.

- Jag vågar knappt åka tunnelbana själv och vill helst inte vara ensam hemma, säger Pernilla.

Känns bättre

Men i dag känns det ändå lite bättre än för ett par veckor sedan och det kraftiga blåmärket har bleknat och smärtan i armen försvunnit. Hon hoppas att rättegången blir ett slags avslut.

- Man jag känner mig ledsen och besviken över att det blev så här, att han inte fick hjälp innan det hände, säger hon.

32-åringen attackerade fem personer

Camilla Norström

Publicerad: